Expoziţia tactilă „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” a fost realizată în anul 2009, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul proiectului „Şanse egale în accesul la cultură”.
Expoziţia este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite.
Ni s-a părut firesc ca expoziţia să se integreze tematic în actuala noastră expoziţie de bază, să prezinte aceleaşi domenii importante ale culturii tradiţionale, dar prin intermediul unei percepţii aparte.
S-au selectat, în funcţie de spaţiul disponibil, acele domenii reprezentative din expoziţia permanentă, care se pretează la transpunerea în variantă tactilă: culesul din natură, pescuitul tradiţional, agricultura, creşterea animalelor, fierăritul, olăritul, cojocăritul, industria casnica textilă şi portul tradiţional.
Am încercat să selectăm în cadrul fiecărui domeniu acele exponate, care nu prezintă pericol la o investigare tactilă, şi permit conturarea universului ţărănesc ca un întreg organic, apropiat de natură. Replicile după obiectele de patrimoniu au fost executate în tehnici tradiţionale, de meşteri populari din diferite regiuni ale Transilvaniei.
Expoziţia este dotată cu benzi podotactile, marcând punctele de interes (intrarea/ieşirea din expoziţie; punctele de oprire pe module şi la infochioşc, accesul la utilităţi), facilitând orientarea individuală în spaţiul expoziţional.
Textele informative sunt redate atât în formă scrisă (în alfabetul Braille şi în tipăritură convenţională), cât şi în variantă audio. De asemenea, accesul la informaţii este facilitat şi de desene executate în relief.
Amenajarea a două colţuri de joacă la debutul şi finalul expoziţiei tactile oferă tuturor copiilor posibilitatea de a experimenta contactul cu jucăriile tradiţionale.
Orar de vizitare
Miercuri - Duminică
ATENȚIE!
Regulament vizitare
Acces
Accesul în muzeu se face pe baza de bilet (conform prețurilor afișate), dar este posibil ca unele expoziții temporare sau evenimente să aibă alte prețuri ale biletelor.
Există situații în care suntem obligați să modificăm orarul de vizitare al muzeului sau să închidem anumite sectoare; aceste modificări vă vor fi comunicate de către personalul muzeului înainte de achiziționarea biletului de intrare.
Nu este permis accesul în muzeu cu nici un fel de bagaj (altul decât cărucior pliabil sau accesorii pentru mobilitate, în cazul persoanelor cu dizabilități), care are o dimensiune mai mare de 30x40x50 cm.
Trebuie să vă lăsați umbrelele în spațiul amenajat, la intrarea în expoziție.
Nu ne asumăm răspunderea pentru bunurile personale lăsate nesupravegheate.
Nu este permis consumul de alimente sau băuturi în spațiile expoziționale.
Nu este permis accesul cu animale în Muzeu, cu excepția câinilor ghizi, special antrenați pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități.
Dacă veți fi găsiți de personalul nostru într-una din zonele non-publice sau închise, fără a avea o autorizație în acest sens, vi se va cere să explicați prezența dvs. acolo și să vă dovediți identitatea. De asemenea, veți fi conduși în afara incintei Muzeului.
Tur ghidat
Ghidajul este contra cost, conform tarifelor afișate. Ghidajul este asigurat de personalul de specialitate, supraveghetorii neavând atribuții în această direcție.
Foto, video, audio
Nu este permis fotografiatul cu blitz sau folosirea camerei video cu lampă (inclusiv la telefoane mobile). Puteți folosi fotografiile, înregistrările video și audio, realizate contra taxei afișate doar în scop personal și necomercial.
Dacă aveți nevoie de iluminat special sau alte echipamente pentru filmare, fotografiere sau înregistrare audio în Muzeu, trebuie să solicitați, în scris, acordul conducerii instituției.
Utilizarea filmelor și fotografiilor în scop profesional sau comercial este posibilă numai pe baza unui contract.