Skip to content Skip to footer
Loading Events

Expoziție de icoane tradiționale pe sticlă - Stilul Nicula

Lucrări realizate de Niculina Sanda Albu

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, alături de Academia de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca, vă invită la vernisajul Expoziției de icoane tradiționale pe sticlă – Stilul Nicula, sâmbătă, 1 martie 2025, la ora 17, în incinta Galeriei „Atelierul de icoane” din Piaţa Ştefan cel Mare, nr 5.

Expoziția cuprinde lucrări autentice transilvănene realizate de Niculina Sanda Albu, membru fondator al Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca. Corul „Sfântul Ioan Damschin” al Academiei va susține un mini-recital în deschiderea verinisajului.

În ținutul Transilvaniei, începând cu secolul al XVII-lea apar primele manifestări iconografice care se vor disemina pe scară largă și vor reprezenta principalele mărturii ale acelor vremuri privitoare atât la viața socială, cât și cu privire la cea spirituală a românilor – icoana pe sticlă. Principalul centru de pictură al icoanelor pe sticlă a fost Mănăstirea Nicula, situată în centrul Transilvaniei, aproape de Gherla. Asemenea multor altor tradiții și obiceiuri locale și naționale, cu timpul, această prețioasă tehnică era pe cale să se piardă o dată pentru totdeauna, din cauza concentrării, în special în perioada comunistă, pe avansul tehnologic în detrimental autenticului și frumosului.

Vă invităm, aşadar să pășim împreună în lumea icoanei autentice, să contemplăm viziunea simplă a țăranului român și să regăsim punctul de întâlnire cu Dumnezeu.

Începând din anul 1995, Niculina Sanda Albu s-a remarcat printr-o lucrare de cercetare intensă și neobosită în redescoperirea tradiției de icoană pe sticlă, așa cum era ea realizată veacuri la rând în atelierele Mănăstirii Nicula. În anul 2004, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire IPS Bartolomeu, Niculina Sanda Albu organizează cursuri de icoană pe sticlă dedicate monahilor de la mănăstirea amintită.

  • Locație: „Atelierul de icoane”, Piaţa Ştefan cel Mare, nr 5. Cluj-Napoca
  • Deschidere: 1 martie 2025, ora 17
  • Orarul expoziției este de luni până vineri, între orele 12-16.

Orar de vizitare

Miercuri - Duminică

10:00 - 18:00 (Ultima intrare la 17:00)

ATENȚIE!

În cazul unor expoziții temporare sau evenimente, orarul muzeului poate suferi schimbări.

Regulament vizitare

Accesul în muzeu se face pe baza de bilet (conform prețurilor afișate), dar este posibil ca unele expoziții temporare sau evenimente să aibă alte prețuri ale biletelor.

Există situații în care suntem obligați să modificăm orarul de vizitare al muzeului sau să închidem anumite sectoare; aceste modificări vă vor fi comunicate de către personalul muzeului înainte de achiziționarea biletului de intrare.

Nu este permis accesul în muzeu cu nici un fel de bagaj (altul decât cărucior pliabil sau accesorii pentru mobilitate, în cazul persoanelor cu dizabilități), care are o dimensiune mai mare de 30x40x50 cm.
Trebuie să vă lăsați umbrelele în spațiul amenajat, la intrarea în expoziție.
Nu ne asumăm răspunderea pentru bunurile personale lăsate nesupravegheate.

Nu este permis consumul de alimente sau băuturi în spațiile expoziționale.

Nu este permis accesul cu animale în Muzeu, cu excepția câinilor ghizi, special antrenați pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități.

Dacă veți fi găsiți de personalul nostru într-una din zonele non-publice sau închise, fără a avea o autorizație în acest sens, vi se va cere să explicați prezența dvs. acolo și să vă dovediți identitatea. De asemenea, veți fi conduși în afara incintei Muzeului.

Tur ghidat

Grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază, la cerere, de ghidaj gratuit. Grupurile mai mici beneficiază de ghidaj contra cost, conform tarifelor afișate.

Ghidajul este asigurat de personalul de specialitate, supraveghetorii neavând atribuții în această direcție

Foto, video, audio

Nu este permis fotografiatul cu blitz sau folosirea camerei video cu lampă (inclusiv la telefoane mobile). Puteți folosi fotografiile, înregistrările video și audio, realizate contra taxei afișate doar în scop personal și necomercial.
Dacă aveți nevoie de iluminat special sau alte echipamente pentru filmare, fotografiere sau înregistrare audio în Muzeu, trebuie să solicitați, în scris, acordul conducerii instituției.
Utilizarea filmelor și fotografiilor în scop profesional sau comercial este posibilă numai pe baza unui contract.

Facilități

Supraveghere video

Alarmă incendiu

Raster biciclete

Shop

Parcare

Pentru persoanele cu disabilități

Expoziții și evenimente