Muzeul Etnografic al Transilvaniei, nominalizat la „Destinația anului 2025”
Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost nominalizat în competiția „Destinația anului 2025”, cea mai importantă competiție pentru destinații turistice din România, alături de Castelul „Banffy” din Răscruci, la categoria „Cultură și educație”.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România, constituit în anul 1922. Este primul muzeu românesc înființat pe baza unui program științific, la a cărui alcătuire au contribuit mari specialiști ai epocii. Muzeul Etnografic al Transilvaniei a început să funcționeze, oficial, în 1 ianuarie 1923.
„Salut includerea celor două obiective emblematice pentru județul Cluj printre cele calificate în această competiție. Este o recunoaștere clară a reușitei și a impactului benefic al investițiilor pe care Consiliul Județean le-a făcut, din bani europeni, în vederea redării farmecului de odinioară al acestor capodopere arhitecturale și pentru includerea acestora în circuitul turistic”. (Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj)
Restaurarea anvelopei “Palatului Reduta”, în prezent Muzeul Etnografic al Transilvaniei, este un proiect cu finanțare europeană, în valoare de peste 6 milioane de lei, derulat de Consiliul Județean Cluj în parteneriat cu instituţia de cultură.
Clădirea istorică cu o semnificație aparte beneficiază în prezent de o înfățișare demnă de semnificația aparte pe care o are ca urmare a găzduirii, în urmă cu 130 de ani, a celebrului proces al memorandiștilor.
„Meritul acestei nominalizări aparține publicului nostru, pe care îl dorim mereu aproape. Investițiile în muzee contează și trebuie să continue, pentru că o societate sănătoasă își are temelia în patrimoniu, în tradiții și în valorile diversității culturale.” (Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei)
În competiția turistică „Destinația Anului 2025” au mai fost nominalizate, din județul Cluj, municipiul Cluj-Napoca (categoria „Orașe care inspiră”), Mărișel (categoria „Tărâmuri fermecate”) și Sâncraiu (categoria „Sate de poveste”).
Competiția “Destinația Anului” se bazează exclusiv pe obiectivitate. Câștigătorii sunt desemnați de voturile unui Juriu de experți (peste 100), Vot Public (sute de mii de voturi) și Cercetare Sociologică reprezentativă național (mii de respondenți).