REGULAMENT DE CONCURS Pentru ocuparea posturilor de cercetător științific gr. I și gr. II
Art. 1. Ocuparea postului de cercetător științific gradul I (CS I) și cercetător științific gradul II (CS II) se face prin concurs organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) în conformitate cu condițiile prevăzute de:
-
Legea nr. 319/2003 privind statutul personalului de cercetare-dezvoltare;
-
Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 6129/2016 privind aprobarea standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calității de conducător de doctorat și a atestatului de abilitare;
-
Prezentul Regulament.
Art. 2. (1) Concursul se anunță public prin afișare la sediul și pe site-ul MET și prin publicarea într-un ziar de circulație națională.
-
-
Conform art. 15 alin. (3) din Legea nr. 319/2003, înscrierea la concurs se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data publicării anunțului.
-
Conform art. 15 alin. (7) din Legea nr. 319/2003, durata și finalizarea concursului este de 30 de zile de la data încheierii înscrierii, la nivelul comisiei de concurs, și de 45 de zile, la nivelul instituției, de la depunerea raportului comisiei de concurs.
-
Art. 3. (1) În comisiile pentru ocuparea postului de CS I se numesc profesori universitari și CS I, iar pentru ocuparea posturilor de CS II se numesc profesori universitari sau conferențiari și CS I ori CS II.
-
Comisia de concurs este formată din președinte și 4 membri, cadre didactice universitare și cercetători, dintre care cel puțin 2 din afara instituției.
-
Componența nominală a comisiei de concurs se propune în Consiliul Științific. Numirea președintelui și membrilor comisiei se face prin decizie a managerului.
Art. 4. (1) Comisia de contestație este formată din 3 membri, cadre didactice universitare și cercetători, dintre care cel puțin 1 din afara instituției.
(3) Componența nominală a comisiei de contestație se propune în Consiliul Științific. Numirea președintelui și membrilor comisiei se face prin decizie a managerului.
Art. 5. (1) Prin Decizia managerului, la propunerea Consiliului Științific, se vor numi și 3 membri supleanți, astfel: doi membri pentru cazul în care unul, maxim doi membri ai comisiei de concurs nu vor putea participa la evaluare, din motive obiective; un membru pentru cazul în care un membru al comisiei de contestații nu va putea participa la evaluare, din motive obiective.
(2) Membrii supleanți vor fi specialiști din afara instituției; pentru ocuparea postului de CS I se numesc profesori universitari și CS I, iar pentru ocuparea posturilor de CS II se numesc profesori universitari sau conferențiari și CS I ori CS II.
Art. 6. Candidații care participă la concursul pentru ocuparea postului de CS I/CS II trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
-
Condiții generale:
-
Cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;
-
Cunoașterea limbii române, scris și vorbit;
-
Vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
-
Capacitate deplină de exercițiu;
-
Stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care se candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;
-
Îndeplinirea condițiilor de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerinței postului scos la concurs;
-
Cazier fără condamnări definitive pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciu, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.
-
Experiență în domeniul de activitate al MET (patrimoniu cultural imobil, mobil și imaterial) și pregătire profesională corespunzătoare, dovedită prin diploma de studii superioare de specialitate (în copie legalizată) și diploma de doctor (în copie legalizată).
-
Experiență profesională relevantă în CV în domeniul patrimoniului cultural imobil, mobil și imaterial.
-
-
Condiții specifice:
-
Licențiat și doctor în domeniul postului, conform COR.
-
Pentru cercetător științific gradul II, să aibă activitate de cercetare-dezvoltare în specialitate (patrimoniu cultural imobil, mobil și imaterial) sau în învățământul superior de cel puțin 8 ani și titlul științific de doctor; pentru candidații care provin din afara învățământului superior sau a cercetării științifice, o vechime de 12 ani în profilul postului; pentru cercetător științific gradul I, să aibă activitate de cercetare-dezvoltare în specialitate sau în învățământul superior de cel puțin 9 ani. Pentru candidații care provin din afara învățământului superior sau a cercetării științifice este necesară o vechime de 15 ani în profilul postului.
-
Să îndeplinească standardele minimale impuse prin Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 6129/2016, Anexa 31 – Comisia de istorie și studii culturale, privind aprobarea standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior și a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare.
-
Art. 7. (1) Dosarul de înscriere la concurs se înregistrează la secretariatul MET și se depune la biroul Resurse Umane.
(2) Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele:
-
Cerere tip de înscriere la concurs (vezi Anexa nr. 1).
-
Proiect de cercetare în domeniul patrimoniului cultural imobil, mobil și imaterial, în conformitate cu profilul științific al MET. Structura proiectului de cercetare este detaliată în Anexa 2.
-
Curriculum Vitae.
-
Fișa de evaluare, din partea candidatului (semnată de candidat), în care acesta prezintă îndeplinirea standardelor minimale naționale aprobate prin Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 6129/2016 (vezi Anexa 4 cuprinzând standardele și criteriile Comisiei de istorie și studii culturale).
-
Asumarea răspunderii, scrisă de mână de candidat, în care afirmă că datele din dosar se referă la propriile activități și realizări, în caz contrar candidatul suportând consecințele declarațiilor în fals, în conformitate cu legislația în vigoare, cf. modelului din Anexa 5.
-
Listă de lucrări a candidatului (semnată de candidat), structurată în raport cu cerințele preliminare și cu criteriile de evaluare, și anume, după caz, în ordine: (1) teza/tezele de doctorat, (2) cărți publicate, (3) articole/studii publicate în reviste de specialitate de circulație internațională recunoscute sau în reviste din țară recunoscute de către CNCSIS, (4) studii publicate în volumele unor manifestări științifice internaționale recunoscute în țară și străinătate (cu ISSN sau ISBN), (5) creații artistice, (6) proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare pe bază de contract/grant, (7) alte lucrări specifice.
-
Zece publicații ale candidatului, în format electronic, selecționate de acesta și considerate a fi cele mai relevante pentru realizările profesionale proprii;
-
O listă conținând numele și datele de contact a cel puțin cinci personalități științifice din cinci țări diferite (în funcție de post, CS I/CSII sau grad universitar echivalent), în vederea solicitării de către Comisie de recomandări cu privire la competența și experiența profesională a candidatului.
-
Copie act de identitate.
-
Copii legalizate după: (1) diploma de bacalaureat, (2) diplomă/diplomele de studii universitare și foaia matricolă însoțitoare; (3) diploma de doctor în ramura de știință asociată postului, (4) precum și de pe alte diplome sau titluri științifice sau academice; (5) atestate de expert în domeniul patrimoniului cultural; (6) cartea de muncă, sau o copie-extras de pe Registrul general de evidență a salariaților.
-
Adeverință de vechime în muncă, eliberată de instituția unde candidatul este titular, în care se evidențiază traiectoria profesională – perioadele și funcțiile profesionale ale candidatului în învățământul superior/cercetare științifică/alte activități, precum și documentul/documentele care să ateste, dacă este cazul, desfășurarea de activități de învățământ superior sau de activități de cercetare în țară ori în străinătate (în original; adeverințele din străinătate trebuie traduse și legalizate). Vezi modelul din Anexa 3.
-
Cazier judiciar.
-
Adeverința medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate.
Art. 8. Concursul pentru ocuparea postului de CS I/CS II va cuprinde următoarele etape:
-
-
Biroul Resurse umane va verifica existența tuturor actelor solicitate pentru întocmirea dosarului candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea postului de CS I/CS II.
-
Comisia de concurs va verifica îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru participarea la concurs.
-
Comisia de concurs va evalua candidatul și performanțele sale, urmărind: rezultatele științifice ale candidatului, încadrarea expertizei și experienței candidatului în strategia, direcțiile și tematicile de dezvoltare științifică a MET, precum și capacitatea managerială științifică. Aprecierea candidatului se va realiza prin punctaj, pe baza Grilei de evaluare (Anexa 6) adaptate specificului activității MET, fiecare membru al comisiei completând individual Fișa de evaluare (Anexa 7) și, mai apoi, Fișa de evaluare sintetică (Anexa 8). Aprecierea candidatului cuprinde următoarele probe:
-
evaluarea dosarului de înscriere la concurs;
-
evaluarea proiectului de cercetare în baza propunerii scrise și a susținerii acesteia de către candidat.
-
-
Art. 9. Comisia de concurs va întocmi:
-
un Raport de evaluare pentru fiecare candidat, conform modelului prezentat în Anexa 9;
-
un Raport de sinteză privind rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor de CS I/CS II care să conțină o sinteză cu rezultatele obținute de fiecare candidat și nominalizarea candidatului care să fie încadrat pe post.
Art. 10. Rezultatele concursului se vor afișa public a doua zi de la încheierea etapelor de concurs, dar nu mai târziu de ora 16.00.
Art. 11. (1) Se acordă un termen de 2 zile lucrătoare pentru depunerea contestațiilor de la data afișării publice a rezultatelor. Contestațiile vor fi depuse la biroul Resurse umane – juridic și vor fi analizate de comisia de contestație.
-
Contestațiile se vor formula în scris, se înregistrează la Secretariat și se soluționează de comisia de contestație, în intervalul a 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor.
-
Contestațiile cu privire la rezultatele concursului pot fi depuse exclusiv pentru vicii de procedură privind calcularea punctajului conform Grilei de evaluare a candidaților (Anexa 6).
-
Hotărârea comisiei de contestații este definitivă.
Art. 12. Rezultatele finale ale concursului se consemnează într-un raport care va fi prezentat în Consiliul Științific de către Președintele Comisiei de concurs, nominalizându-se candidatul cu cele mai bune rezultate. Consiliul Științific al MET aprobă rezultatele concursului prin vot nominal deschis.
Art. 12. (1) Dosarul candidatului care a obținut cele mai bune rezultate pentru ocuparea postului de CS I/CS II scos la concurs va fi constituit conform Anexei 10, intitulată „Lista cu documente din dosarul de concurs pentru ocuparea postului de CS I/CS II în unitățile de cercetare-dezvoltare” și, împreună cu mapa cu lucrări semnificative, vor fi transmise Ministerului Educației Naționale pentru a fi înaintate Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.
(2) Numirea pe postul de CS I/CS II în cadrul MET se face prin Decizia managerului, emisă în baza raportului comisiei de concurs și a ordinului de ministru privind acordarea titlului științific de CS I/CS II.
Lista Anexelor la prezentul regulament de Concurs:
- Anexa 1: Cererea de înscriere la concurs. Anexa 2: Structura proiectului de cercetare. Anexa 3: Model Adeverință de vechime.
- Anexa 4: Fișă de evaluare candidat.
- Anexa 5: Model declarație de asumare a răspunderii. Anexa 6: Grila de evaluare.
- Anexa 7: Fișa de evaluare.
- Anexa 8: Fișă de evaluare sintetică Anexa 9: Raportul comisiei de concurs.
Avizat juridic,
Av. Lucaciu Nelu
Cererea de înscriere la concurs
Nr. (de inregistrare)……./data……..
Domnule Director,
Subsemnatul ………………………………………….. născută în ………………, CNP
……………………………., domicilat în ……………………………., strada ……………………., nr ,
absolvent al ………………………………………. având gradul profesional actual …………………..
la (Institutul/Instituția) cu o vechime în activitatea de cercetare-
dezvoltare/invatamant superior de …….. ani, vă rog să aprobați înscrierea mea la concursul pentru ocuparea postului ……………………………………………….. în domeniul ,
specializarea ………………………., anunțat în ziarul ………………………………. din data de
………………. Semnătura, Data
Muzeul Etnografic al Transilvaniei
În atenția d-lui Director, …………………………………..
Structura proiectului de cercetare
Proiectul de Cercetare în domeniul patrimoniului cultural imobil, mobil și imaterial care se va depune la dosar și se va susține oral, pentru postul de cercetător științific gradul I scos la concurs de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va cuprinde, orientativ, următoarele puncte, adaptate cerințelor și particularităților temelor propuse de fiecare candidat:
-
Titlul proiectului.
-
Tema de cercetare:
-
Formularea temei de cercetare și durata proiectului.
-
Evidențierea stadiului actual al cercetării temei propuse, în context internațional.
-
Motivarea alegerii temei, din perspectiva preocupărilor științifice personale și a experiențelor de cercetare conexe; accesibilitatea, actualitatea și însemnătatea cercetării temei; limite posibile ale cercetării; avantaje și dezavantaje etc.
-
Ipoteze de cercetare; metodologie; surse de documentare; contribuții personale la cercetarea temei etc.
-
Propuneri de colaborare științifică (consultare/implicare specialiști, echipe de cercetare, interdisciplinaritate etc.).
-
-
Rezultate ale cercetării:
-
Posibilități de utilizare și valorificare a rezultatelor cercetării.
-
Integrarea rezultatelor ca acțiune muzeală.
-
-
Repere bibliografice.
Model Adeverință de vechime
ANTETUL INSTITUȚIEI
NR. …………. Data ……………….
ADEVERINȚĂ
Prin prezenta de atestă faptul că d-l/d-na ………, CNP …………….., născut(ă) la data de ,
posesor/posesoare al/a CI seria ……. nr. ……….., domiciliat(ă) în …………………….. este angajat în cadrul
……………………… în funcția de …….., având contract de muncă pe durată și o vechime totală în muncă
de…(ani, luni, zile)…, din care …(an, luni, zile)… în activitatea de cercetare-dezvoltare. Vechimea în activitatea de cercetare-dezvoltare provine din vechimea în activitatea de cercetare de …(ani, luni, zile)… dobândită în cadrul stagiului doctoral cu frecvență și din vechimea în activitatea de cercetare-dezvoltare din cadrul ………………. de (ani, luni,
zile)…
Traiectoria profesională a d-lui/d-nei ,de la prima angajare și până în prezent, extrasă din carnetul de
muncă, Registrul de evidență a salariaților, adeverința/adeverințele nr/data emisă de este prezentată mai
jos:
Funcția |
Unitatea |
Perioada |
Vechime
(an, luni, zile) |
Document justificativ1 |
|
|
|
|
|
Total vechime în muncă |
|
|
|
|
Total vechime în activitatea de CD |
|
|
|
|
Mențiuni speciale: (spre ex: d-l/d-na a avut suspendat contractul de muncă în perioada ……, conform ).
S-a eliberat prezenta Adeverință spre a-i servi susnumitului/susnumitei la dosarul de concurs pentru ocuparea postului de CSII/CS I.
Director/Director General Resurse Umane
1 Documente justificative pot fi: carnet de muncă, registrul de evidență a salariaților, adeverințe emise de alte instituții)
ADEVERINȚĂ
Prin prezenta de atestă faptul că d-l/d-na ………, CNP …………….., născut(ă) la data de ,
posesor/posesoare al/a CI seria ……. nr. ……….., domiciliat(ă) în …………………….. este angajat în cadrul
……………………… în funcția de …….., având contract de muncă pe durată și o vechime totală în muncă
de…(ani, luni, zile)…, din care …(an, luni, zile)… în activitatea de cercetare-dezvoltare, desfășurată în intregime la ……, conform înregistrărilor efectuate în carnetul de muncă și Registrul de evidență a salariaților.
Traiectoria profesională a d-lui/d-nei ,de la prima angajare și până în prezent, extrasă din carnetul de
muncă și Registrul de evidență a salariaților este prezentată mai jos:
Funcția |
Unitatea |
Perioada |
Vechime
(an, luni, zile) |
|
|
|
|
Total vechime în muncă |
|
|
|
Total vechime în activitatea de CD |
|
|
|
Mențiuni speciale: (spre ex: d-l/d-na a avut suspendat contractul de muncă în perioada ……, conform ).
S-a eliberat prezenta Adeverință spre a-i servi susnumitului/susnumitei la dosarul de concurs pentru ocuparea postului de CSII/CS I.
Director/Director General Resurse Umane
ADEVERINȚĂ
Prin prezenta de atestă faptul că d-l/d-na ………, CNP …………….., născut(ă) la data de ,
posesor/posesoare al/a CI seria ……. nr. ……….., domiciliat(ă) în …………………….. este angajat în cadrul
……………………… în funcția de …….., având contract de muncă pe durată și o vechime totală în muncă
de…(ani, luni, zile)…, din care …(an, luni, zile)… în activitatea de cercetare-dezvoltare. Vechimea în activitatea de cercetare-dezvoltare provine din vechimea în activitatea de cercetare de …(ani, luni, zile)… dobândită în cadrul stagiului doctoral cu frecvență și din vechimea în activitatea de cercetare-dezvoltare din cadrul ………………. de (ani, luni,
zile)…
Traiectoria profesională a d-lui/d-nei ,de la prima angajare și până în prezent, extrasă din carnetul de
muncă și Registrul de evidență a salariaților este prezentată mai jos:
Funcția |
Unitatea |
Perioada |
Vechime
(an, luni, zile) |
|
|
|
|
Total vechime în muncă |
|
|
|
Total vechime în activitatea de CD |
|
|
|
Mențiuni speciale: (spre ex: d-l/d-na a avut suspendat contractul de muncă în perioada ……, conform ).
S-a eliberat prezenta Adeverință spre a-i servi susnumitului/susnumitei la dosarul de concurs pentru ocuparea postului de CSII/CS I.
Director/Director General Resurse Umane
ANEXA 4
Fișă de evaluare candidat
FIȘĂ DE EVALUARE
A candidatului ………………………………..
Dosar cu nr. de înregistrare: (nr. de pe cererea de înscriere la concurs – se va completa de către comisie)
Pentru Concursul de ocupare a postului de cercetător științific I, domeniul studii culturale, specializarea etnologie. Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Organizat în data de ……………………………………..
Fișa de evaluare se va completa în funcție de criteriile de punctaj detaliate în Anexa 13 a Ordinul MEN 4204/2013:
Ind. CDI |
|
Date de identificare: autori, titlu, revista/editura/manifestare/an, volum, pg., ISBN/ISSN ….. (cu link-uri către biblioteci, după caz) |
CANDIDAT |
||
Nr. total lucrări |
Punctaj |
||||
CDI |
I1 |
Carte cu caracter de monografie, publicată la o editură din străinătate |
|
|
|
CDI |
I2 |
Coordonare de volum colectiv publicat la o editură din străinătate; traducere și îngrijire de text-sursă istorică publicată ca volum distinct la o editură din străinătate |
|
|
|
CDI |
I3 |
Studii publicate în volume colective la edituri din străinătate; articole publicate în reviste din străinătate incluse în bazele de date recunoscute. |
|
|
|
CDI |
I4 |
Carte cu caracter de monografie, publicată la o editură clasificată CNCS (lista A sau B) |
|
|
|
CDI |
I5 |
Antologie/crestomație de texte; traducerea unei cărți de specialitate; coordonare de volum colectiv la o editură clasificată CNCS (lista A sau B) |
|
|
|
CDI |
I6 |
Carte cu caracter de monografie și sinteză istorică, publicată la o editură din România, inclusă în cel puțin 15 biblioteci universitare sau ale unor foruri academice de profil |
|
|
|
CDI |
I7 |
Ediție critică la o operă fundamentală, cu n editori |
|
|
|
CDI |
I8 |
Ediție critică de documente (realizată prin recurgere la epigrafie sau paleografie) |
|
|
|
CDI |
I9 |
Antologie/crestomație de texte; Ediție de documente cu studiu introductiv; traducerea unei cărți de specialitate; coordonare de volum colectiv inclusă în cel puțin 15 biblioteci universitare sau ale unor foruri academice |
|
|
|
CDI |
I10 |
Studii în reviste incluse în bazele de date recunoscute sau clasificate CNCS (categoriile A sau B), ori publicate în volume colective la edituri clasificate CNCS, categoriile A sau B |
|
|
|
CDI |
I11 |
Studii publicate în reviste științifice peer review sau în volume de studii cu referenți științifici |
|
|
|
CDI |
I12 |
Raport de cercetare arheologică publicat în Cronica Cercetărilor Arheologice din România sau în reviste de specialitate. Campanie etnografică de teren finalizată cu raport prezentat într-un for științific de specialitate și publicat. Realizarea unei expoziții, având texte istorice explicative, editate în broșură sau documentate prin alte materiale informative. |
|
|
|
CDI |
I13 |
Recenzie științifică într-o revistă academică. |
|
|
|
RIA |
I14 |
Lucrare cu caracter de manual universitar sau tratat |
|
|
|
DID |
I15 |
Inițierea/coordonarea unui program de studii universitare |
|
|
|
DID |
I16 |
Conferință personală ca invitat într-o instituție universitară sau de cercetare internațională; keynote speaker la o conferință internațională. Calitatea de visiting professor |
|
|
|
RIA |
I17 |
Comunicare la o conferință internațională cu sistem de selecție sau peer review; membru al colegiului de redacție al unor reviste de specialitate indexate în bazele de date recunoscute sau reviste indexate CNCS A și B; referent științific al unei edituri internaționale sau al unei edituri clasificate CNCS a și B; premii și distincții academice naționale sau internaționale. |
|
|
|
RIA |
I18 |
Comunicare la o conferință organizată de un centru de cercetare sau de o societate academică din România și Rep. Moldova. |
|
|
|
RIA |
I19 |
Organizator al unor conferințe sau paneluri la conferințe internaționale (inclusiv în România). |
|
|
|
RIA |
I20 |
Organizator al unor conferințe naționale cu sistem de selecție sau peer review. |
|
|
|
RIA |
I21 |
Coordonator într-un proiect de cercetare cu finanțare obținută prin competiție publică națională sau internațională (exclus POSDRU) |
|
|
|
RIA |
I22 |
Membru într-un proiect de cercetare cu finanțare obținută prin competiție publică națională sau internațională (exclus POSDRU) |
|
|
|
RIA |
I23 |
Realizarea unui Hirsch index de minim 3 pe platforma Google Academic (sau atașarea unei liste de cel puțin 70 citări în lucrări de specialitate; se ia în considerare o singură citare într-o lucrare) |
|
|
|
Standarde minimale (de îndeplinit cumulativ) |
|||||
Criteriul |
Denumirea criteriului |
Standard minim pentru CS I |
Standard minim pentru CS II |
Punctaj candidat |
|
C1-CDI |
Suma punctajelor pentru indicatorii I1-I3 |
120 |
60 |
|
|
C2-CDI |
Suma punctajelor pentru indicatorii I4 și I10-I11 |
800 |
500 |
|
|
C3-RIA |
Suma punctajelor pentru indicatorii I16-I23 |
170 |
100 |
|
|
C$-CDI, DID, RIA |
Punctajul TOTAL pentru indicatorii I1-I23 |
1600 |
1000 |
|
Data …………………………
Semnătură candidat ………………………………..
Fișa de autoevaluare are la bază Anexa 13 a Ordinul MEN 4204/2013, (fosta Anexa nr. 31 la Ordinul nr. 6560/2012):
Anexa 13 a Ordinul MEN 4204/2013 COMISIA DE ISTORIE ȘI STUDII CULTURALE
privind standardele minimale și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior și a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare
-
Definiții și condiții
-
Se iau în considerare numai lucrările publicate în domeniul istoriei și studiilor culturale, al altor științe umaniste sau sociale sau în domenii de graniță cu acestea.
-
Lucrările indicate la I2-I7 sunt luate în considerare dacă sunt incluse în cel puțin 10 biblioteci universitare sau ale unor foruri academice de profil.
-
n reprezintă numărul de autori ai unei publicații la care candidatul este autor sau coautor.
-
Pentru publicațiile apărute la edituri de prestigiu internațional se aplică un coeficient de multiplicare de 1,5.
-
Pentru volumele apărute în limbi străine se aplică un coeficient de multiplicare de 1,25.
-
O publicație se încadrează la un singur indicator și nu poate primi decât un singur factor de multiplicare, luându-se în considerare încadrarea cea mai favorabilă candidatului.
-
Pentru Istorie și Studii culturale, bazele de date internaționale recunoscute sunt următoarele:
Nr. |
Denumirea bazei de date |
Adresa web |
1 |
IPS Thompson&Reuters |
Htto://ip-science.thomsonreuters.com/egi-bin/jrnlst/ |
2 |
ERIHPLUS |
|
3 |
Scopus |
|
4 |
EBSCO |
|
5 |
JSTOR |
|
6 |
ProQuest |
|
7 |
ProjectMuse |
|
8 |
CEEOL |
|
9 |
Persee |
|
10 |
DOAJ |
https://doaj.org/ |
-
Punctaje
Se acordă următoarele punctaje, pe activitate:
Ind. CDI |
|
Denumirea indicatorului |
Punctaj |
||
CDI |
I1 |
Carte cu caracter de monografie, publicată la o editură din străinătate |
100/n |
||
CDI |
I2 |
Coordonare de volum colectiv publicat la o editură din străinătate; traducere și îngrijire de text-sursă istorică publicată ca volum distinct la o editură din străinătate |
45/n |
||
CDI |
I3 |
Studii publicate în volume colective la edituri din străinătate; articole publicate în reviste din străinătate incluse în bazele de date recunoscute. |
40/n |
||
CDI |
I4 |
Carte cu caracter de monografie, publicată la o editură clasificată CNCS (lista A sau B) |
85/n |
||
CDI |
I5 |
Antologie/crestomație de texte; traducerea unei cărți de specialitate; coordonare de volum colectiv la o editură clasificată CNCS (lista A sau B) |
35/n |
||
CDI |
I6 |
Carte cu caracter de monografie și sinteză istorică, publicată la o editură din România, inclusă în cel puțin 15 biblioteci universitare sau ale unor foruri academice de profil |
50/n |
||
CDI |
I7 |
Ediție critică la o operă fundamentală, cu n editori |
40/n |
||
CDI |
I8 |
Ediție critică de documente (realizată prin recurgere la epigrafie sau paleografie) |
40 (pentru fiecare editor) |
||
CDI |
I9 |
Antologie/crestomație de texte; Ediție de documente cu studiu introductiv; traducerea unei cărți de specialitate; coordonare de volum colectiv inclusă în cel puțin 15 biblioteci universitare sau ale unor foruri academice |
25/n |
||
CDI |
I10 |
Studii în reviste incluse în bazele de date recunoscute sau clasificate CNCS (categoriile A sau B), ori publicate în volume colective la edituri clasificate CNCS, categoriile A sau B |
35/n |
||
CDI |
I11 |
Studii publicate în reviste științifice peer review sau în volume de studii cu referenți științifici |
18/n |
||
CDI |
I12 |
Raport de cercetare arheologică publicat în Cronica Cercetărilor Arheologice din România sau în reviste de specialitate. Campanie etnografică de teren finalizată cu raport prezentat într-un for științific de specialitate și publicat. Realizarea unei expoziții, având texte istorice explicative, editate în broșură sau documentate prin alte materiale informative. |
15/n |
||
CDI |
I13 |
Recenzie științifică într-o revistă academică. |
5 |
||
RIA |
I14 |
Lucrare cu caracter de manual universitar sau tratat |
40/n |
||
DID |
I15 |
Inițierea/coordonarea unui program de studii universitare |
10 |
||
DID |
I16 |
Conferință personală ca invitat într-o instituție universitară sau de cercetare internațională; keynote speaker la o conferință internațională. Calitatea de visiting professor. |
15 |
||
RIA |
I17 |
Comunicare la o conferință internațională cu sistem de selecție sau peer review; membru al colegiului de redacție al unor reviste de specialitate indexate în bazele de date recunoscute sau reviste indexate CNCS A și B; referent științific al unei edituri internaționale sau al unei edituri clasificate CNCS a și B; premii și distincții academice naționale sau internaționale. |
10/n |
||
RIA |
I18 |
Comunicare la o conferință organizată de un centru de cercetare sau de o societate academică din România și Rep. Moldova. |
3/n |
||
RIA |
I19 |
Organizator al unor conferințe sau paneluri la conferințe internaționale (inclusiv în România). |
7 |
||
RIA |
I20 |
Organizator al unor conferințe naționale cu sistem de selecție sau peer review. |
2 |
||
RIA |
I21 |
Coordonator într-un proiect de cercetare cu finanțare obținută prin competiție publică națională sau internațională (exclus POSDRU) |
Nat 15 |
Int 20 |
|
RIA |
I22 |
Membru într-un proiect de cercetare cu finanțare obținută prin competiție publică națională sau internațională (exclus POSDRU) |
Nat 5 |
Int 10 |
|
RIA |
I23 |
Realizarea unui Hirsch index de minim 3 pe platforma Google Academic (sau atașarea unei liste de cel puțin 70 citări în lucrări de specialitate; se ia în considerare o singură citare într-o lucrare) |
20 |
||
Standarde minimale (de îndeplinit cumulativ) |
|||||
Criteriul |
Denumirea criteriului |
Standard minim pentru CS I |
Standard minim pentru CS II |
||
C1-CDI |
Suma punctajelor pentru indicatorii I1-I3 |
120 |
60 |
||
C2-CDI |
Suma punctajelor pentru indicatorii I4 și I10-I11 |
800 |
500 |
||
C3-RIA |
Suma punctajelor pentru indicatorii I16-I23 |
170 |
100 |
||
C$-CDI, DID, RIA |
Punctajul TOTAL pentru indicatorii I1-I23 |
1600 |
1000 |
Model Declarație de asumare a răspunderii
DECLARAŢIE DE ASUMARE A RĂSPUNDERII
– se scrie integral de mână –
Subsemnatul/subsemnata ……………………………………… născut/născută la data de
………………………..……. în ………………………………………….…….. cu domiciliul în
…………………………………………………………………………… CNP ,
declar pe propria răspundere că datele din dosarul depus pentru ocuparea postului de CS I, domeniul studii culturale, specializarea etnologie, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei anunțat în ziarul
………………………….. din data de ……………… şi la sediul unității, prezintă propriile mele realizări şi activități şi iau la cunoştinţă de faptul că, în caz contrar, voi suporta consecinţele declaraţiei în fals, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
data semnătura
Grila de evaluare
GRILA DE EVALUARE
Conform Legii 319/2003, art. 16 (1) și art. 16 (2) c), aprecierea candidaților se face prin punctaj pe baza grilei adaptate specificului activității MET.
Comisia de concurs va evalua candidații cu un Punctaj Total de 100 pct., rezultat din suma Punctajului D (max. 50 pct.) și a Punctajului P (max. 50 pct.), calculate pe următoarele criterii:
-
Punctajul D, maxim punctat cu 50 pct., pentru evaluarea rezultatelor științifice ale candidatului, a capacității sale manageriale și a activității derulate, rezultat în urma evaluării dosarului, pe baza următoarelor criterii:
Nr. crt. |
Criteriu de evaluare |
Punctaj (max. 50 pct.) |
1. |
Relevanța cărților publicate |
Max. 10 pct. |
2. |
Relevanța articolelor publicate |
Max. 10 pct. |
3. |
Vizibilitatea în domeniul științific |
Max. 10 pct. |
4. |
Proiecte de cercetare derulate |
Max. 10 pct. |
5. |
Expertiza și activitatea în domeniul patrimoniului cultural |
Max. 10 pct. |
-
Punctajul P, maxim punctat cu 50 pct., reprezentând evaluarea proiectului scris și susținerea sa orală. Se va evalua încadrarea expertizei candidatului în specificul MNȚR, capacitatea managerială științifică a candidatului, claritatea, coerența și sintetizarea informației, precum și fezabilitatea proiectului de cercetare. Criterii de evaluare:
Nr. crt. |
Criteriu de evaluare |
Punctaj (max. 50 pct.) |
1. |
Încadrarea temei în contextul cercetărilor actuale din domeniu. Originalitatea cercetării și a propunerii de valorificare. |
Max. 10 pct. |
2. |
Încadrarea proiectului în direcția și tematica MET |
Max. 10 pct. |
3. |
Capacitatea proiectului de a genera cercetări interdisciplinare și teme originale. |
Max. 10 pct. |
4. |
Capacitatea de a coagula resurse umane în desfășurarea cercetării. |
Max. 10 pct. |
5. |
Vizibilitatea rezultatelor cercetării în contextul cultural mai larg. |
Max. 10 pct. |
Punctajul minim pentru ocuparea postului de CS I/CS II este 80 pct.
În vederea departajării candidaților care obțin același punctaj, comisia va ține cont de punctajul realizat în cadrul calculării prin aplicarea Anexei 31, aferente comisiei de Istorie și studii culturale, din Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 6129/2016 (privind standardele minimale și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior și a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare), selecționând candidatul cu punctajul cel mai mare.
Antet MNȚR
FIȘA DE EVALUARE
Fișa de evaluare
A candidatului ………………………………..
Dosar cu nr. de înregistrare: (nr. de pe cererea de înscriere la concurs)
Pentru Concursul de ocupare a postului de cercetător științific I, domeniul studii culturale, specializarea etnologie. Organizat în data de ……………………………………..
Numele membrului comisiei: ……………………………………..
Punctajul D:
Nr. crt. |
Criteriu de evaluare |
Punctaj (max. 50 pct.) |
6. |
Relevanța cărților publicate |
|
7. |
Relevanța articolelor publicate |
|
8. |
Vizibilitatea în domeniul științific |
|
9. |
Proiecte de cercetare derulate |
|
10. |
Alte activități în domeniul muzeal |
|
|
TOTAL PUNCTAJ |
|
Punctajul P:
Nr. crt. |
Criteriu de evaluare |
Punctaj (max. 50 pct.) |
1. |
Încadrarea temei în contextul cercetărilor actuale din domeniu. |
|
2. |
Originalitatea cercetării și a propunerii de valorificare. |
|
3. |
Încadrarea proiectului în direcția și tematica MET |
|
4. |
Capacitatea proiectului de a genera cercetări interdisciplinare și teme originale. |
|
5. |
Capacitatea de a coagula resurse umane în desfășurarea cercetării. |
|
6. |
Vizibilitatea rezultatelor cercetării în contextul cultural mai larg. |
|
|
TOTAL PUNCTAJ |
|
PUNCTAJ TOTAL (Punctaj D + Punctaj P): ………………………………….
Observații: ………………………………………………………………………………………………….. …………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Semnătura membrului comisiei: ……………………………….
Data ………………………….
Antet MNȚR
FIȘA DE EVALUARE SINTETICĂ
Fișa de evaluare sintetică
A candidatului ………………………………..
Dosar cu nr. de înregistrare: (nr. de pe cererea de înscriere la concurs)
Pentru Concursul de ocupare a postului de cercetător științific I, domeniul studii culturale, specializarea etnologie. Organizat în data de ……………………………………..
Comisia de concurs:
Președinte: ……………………………………..
Membri: 1…………………………………..
2……………………………………
3……………………………………
4……………………………………
Membru al comisiei, funcția |
Punctaj acordat |
Semnătură |
………………….., președinte |
|
|
…………………., membru |
|
|
……………….., membru |
|
|
……………………….., membru |
|
|
…………………………., membru |
|
|
Punctaj total (media celor 5 punctaje) |
|
Data ………………………
Raportul Comisiei de concurs
Concurs pentru ocuparea postului de cercetător științific gradul I – Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Post publicat în ziarul ……. din data de şi la sediul institutului
Comisia de concurs numită prin Decizia nr , este constituită din :
Președinte: ………….
Membri: …………..
……………..
……………..
……………..
(grad profesional; nume şi prenume; funcția de director științific unde este cazul; instituția unde este titular)
Candidatul înscris oficial la concurs este domnul/doamna ………………….
Dosar cu nr. de înregistrare: (nr. de pe cererea de înscriere la concurs)
RAPORT AL COMISIEI DE CONCURS
Comisia de concurs a examinat dosarul de concurs nr. …., aparținând candidatului , în raport cu următoarele
prevederi:
Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare;
Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 6129/2016 privind aprobarea standardelor minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calității de conducător de doctorat şi a atestatului de abilitare;
Regulamentul de concurs pentru ocuparea postului de Cercetător Științific I din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, stabilit în Consiliul Științific din ……………
Comisia de concurs a constatat şi a stabilit următoarele:
Condiții de înscriere/participare la concurs:
(urmează comentariu)
Rezoluția Comisiei: Candidatul îndeplinește/nu îndeplinește condițiile de participare la concurs.
B. Condițiile de acordare a titlului (gradului profesional)
În conformitate cu Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 6129/2016 privind aprobarea standardelor minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calității de conducător de doctorat şi a atestatului de abilitare (urmează comentariu)
În conformitate cu Regulamentului de concurs pentru din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei
(urmează comentariu; nota acordată, fisa de evaluare care se anexează, dacă există)
În concluzie, având în vedere cele de mai sus, Comisia de concurs a constatat că domnul/doamna îndeplinește toate
cerințele criteriilor de evaluare şi propune sa i se acorde titlul (gradul profesional) de cercetător științific gradul I.
Comisia de concurs Președinte: ….
Membri: ………….
Data: …………….