
RESTAURATOAREA LAURA TROȘAN (MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI) A OBȚINUT MARELE PREMIU LA SALONUL NAȚIONAL DE RESTAURARE 2017
Dr. Laura Troșan, restaurator textile în cadrul Laboratorului de Restaurare și Conservare al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a fost distinsă cu Marele Premiu al Salonului Național de Restaurare 2017 – Gala restaurării românești, secțiunea Restaurare Textile, pentru restaurarea a două valoroase veșminte liturgice din patrimoniul cultural-istoric al Clujului.
Prezentare eveniment
Laboratorul de Restaurare și Conservare din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a organizat în perioada 18-22 septembrie 2017 “Salonul Național de Restaurare 2017 – Gala Restaurării românești” (Ediția a XVI-a) și Conferința Științifică Internațională „Materie și materiale în/pentru conservarea patrimoniului -MATCONS2017” (Ediția a VI-a).
Instituții participante: au fost prezentate 115 piese aparţinând patrimoniului cultural naţional, ce provin din colecţiile, depozitele şi expoziţiile a peste 25 de instituţii muzeale, religioase sau colecţii particulare din ţară – Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Academia Națională Română, Complexul Naţional “Astra” Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Bucovinei (Suceava), Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Istorie a Moldovei Iaşi, Muzeul de Artă Iaşi, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Braşov, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu.
Descrierea pieselor restaurate: Casula și Stola
Cele două piese restaurate și expuse la Salonul Național de Restaurare 2017 aparțin Bisericii Romano-Catolice Sfânta Treime din Cluj-Napoca. Veștmintele liturgice au fost realizate din mătase, broderie, fire din argint și paiete metalice. Ele au fost folosite în cadrul liturghiei bisericii, doar în cazul sărbătorilor religioase, lucru indicat de culoarea alba a acestora. Cele două piese au fost utilizate până în anul 1949, an în care piariştii au fost interzişi. În interiorul casului se regasește o inscripţia de donaţie: “În onoarea icoanei Maicii Domnului, casula făcută de contesa Domicello Magdalena de Haller, fica necasătorită a guvernatorului, 1781”. Expunerea Casulei și a Stolei restaurate în cadrul Salonului Național de Restaurare 2017 Craiova și obținerea Marelui premiu la secțiunea dedicată textilelor confirmă valoarea istorică, documentară şi artistică a acestora.