Azi, 31 mai 2023, vă invităm la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21), începând cu ora 17:00, la „Dada se dă-n spectacol”, eveniment organizat de Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de teatru și Film (UBB), Asociația Persona.
Program 31 mai, pe ore, pe scurt, va fi următorul:
Ora 17.00 - Prezentarea expoziției Dada se dă-n spectacol cu cele două componente: Din culisele spectacolului Tzara arde și Dada se piaptănă. Fantoma de la Elsinore și ReDada: picturi, sculpturi, colaje de Rareș H. Stoica.
Ora 18.00 - Proiecția spectacolului Tzara arde și Dada se piaptănă. Fantoma de la Elsinore
Ora 19.30 - Discuții pe marginea spectacolului cu întreaga echipă
Ora 20.00 - Lansarea cărții Dada se dă-n spectacol cu autorii Ștefana Pop-Curșeu, Ioan Pop-Curșeu și Ion Pop.
Program 31 mai, detalii:
31 mai – Re-Dada 2023 – ora 17.00: Expoziție de pictură, sculptură, colaje de Rareș H. Stoica
În cadrul expoziției vor fi expuse o serie de lucrări realizate de Rareș H. Stoica, care au ca referință asumată lucrările unor artiști ca Giorgio de Chirico, Salvador Dali, Jean Arp, Raoul Hausman, Marcel Iancu, Man Ray sau Sophie Taeuber. Artistul s-a inspirat și din piesa Inimă pe gaz a inițiatorului mișcării dadaiste, Tristan Tzara. În spiritul dadaismului, avangardei și/sau al suprarealismului, organele evocatoare ale simțurilor, limba, nasul, ochii, urechile, buzele, devin semne ale nevoii disperate de comunicare într-o infra-lume. Rareș H. Stoica este absolvent al Facultății de Teatru din cadrul UBB Cluj-Napoca, clasa Miriam Cuibus, promoția 2002. Își dedică viața artelor vizuale, iubind în egală măsură emoția jocului pe scenă ca actor, a jocului pensulei pe pânză și al daltei în lemn. Imaginile în mișcare, surprinse cu camera de filmat (este regizor și producător de film în cadrul Persona Media Production), îl atrag cu predilecție. Este organizator și director al Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj ClujShorts. În calitate de vice-președinte al Asociației Persona, se implică în viața cultural-artistică a orașului Cluj-Napoca, dar și în acțiuni caritabile, de mecenat și de binefacere. În prezent, este doctorand la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A doua componentă a expoziției propune o incursiune în lumea din scenă și din spatele scenei spectacolului Tzara arde și Dada se piaptănă. Fantoma de la Elsinore. Se vor putea admira elemente din scenografia semnată de Rareș H. Stoica și Filip Odangiu, costumele gândite de Ștefana Pop-Curșeu și realizate în atelierele Teatrului Național din Cluj-Napoca și misterioasele măști în stil Dada, create de Filip Odangiu, conferențiar dr. la Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj. Se vor putea viziona filmele mute realizate special pentru acest spectacol, teatrul de umbre și fragmentele de filme de arhivă din primul război mondial folosite în colajele video inedite, semnate de același Rareș H. Stoica.
31 mai – Tzara arde și Dada se piaptănă - ora 18.00: Vizionare a spectacolului filmat
În 9 februarie 2016 a avut loc prima reprezentație a spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă (Fantoma de la Elsinore), realizat în coproducție de Teatrul Național Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film și Asociația Persona, la Studioul Art Club al Teatrului Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca. Construit într-un spațiu intim, accesibil unui număr redus de spectatori pasionați sau cel puțin intrigați de mișcările avangardiste, acest spectacol intră în joc cu decupaje de figuri legendare, obiecte fetiș, eșantioane vizuale și sonore specifice excentricei moșteniri artistice lăsate de DADA, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nașterea acestui curent care a zdruncinat temeliile artei tradiționale și a dat un impuls fabulos libertății creației artistice în secolul XX. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la sfârșitul acestei mișcări. E momentul așadar să ne reamintim spectacolul, pe de o parte, dar pus într-un context artistic mai mare, acompaniat de o expoziție de pictură și sculptură. Construit dramaturgic plecând de la textele lui Tristan Tzara (manifeste, poezie, teatru) precum și din corespondența cu prietenii lui și din scrierile acestora, spectacolul rememorează în spirit dadaist biografia poetului Tristan Tzara, de la plecarea sa din România și de la primele serate la Cabaret Voltaire, până în momentul autodizolvării mișcării Dada, al desprinderii lui Tzara de suprarealism și al căutării refugiului în studiul anagramelor din opera lui François Villon. Spectatorii asistă la o halucinantă poveste colaj, prin care teatrul primește în teatru manifestele dada, poemele simultane, cântecele negre, omul aproximativ, ritualurile, prieteniile și disensiunile tinerilor exaltați și justițiari ai artei, sub forma unor fantome vesele și triste cu măști avangardiste. Ștefana Pop-Curșeu (regizorul spectacolului) este conferențiar dr. la Facultatea de Teatru și Film și director artistic la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, îmbină pedagogia cu cercetarea teoretică și cu practica scenică. A publicat zeci de articole și studii în domeniul istoriei teatrului și o carte de autor consacrată relației dintre pictură și teatru, traduceri de piese, de texte literare, poezie și filosofie, majoritatea în colaborare cu Ioan Pop-Curșeu. Conduce revista academică Studia UBB Dramatica și a lucrat la mai multe spectacole, punând în scenă două, pe texte originale, scrise în colaborare cu soțul său. Dadaismul este una din pasiunile sale, studiul acestei grupări avangardiste focalizându-se asupra energiei teatrale și a interesului tinerilor avangardiști pentru mască și performance.
Fragmente din Tzara arde și Dada se piaptănă:
https://www.youtube.com/watch?v=w_1MYR1OgWQ&ab_channel=RaresH.Stoica
Tzara Arde și Dada se piaptană de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu,
regia: Ştefana Pop-Curşeu,
scenografia: Filip Odangiu, Rareș Stoica,
video și sound design: Rareș Stoica,
coregrafia: Cătălin Codreanu,
fumisterii: Cristian Grosu,
maestru de lumini: Jenel Moldovan.
Distribuţia:
Tristan Tzara: Filip Odangiu;
Sfântul Gargal, Marcel Iancu și alte personaje: Rareș Stoica;
Sfântul Casdoas, Hugo Ball și alte personaje: Cătălin Codreanu;
Sfântul Govdela, Richard Huelsenbeck și alte personaje: Cristian Grosu;
Emmy Hennings, Maya Chrusecz și alte personaje: Ştefana Pop-Curşeu.
31 mai – Discuții - Ora 19.30: Discuții pe marginea spectacolului cu întreaga echipă
După vizionare, vă invităm la o sesiune de discuții cu scriitorii, regizorul și actorii spectacolului. Ne propunem o discuție deschisă și destinsă, în care să ne reamintim împreună etapele construcției spectacolului, dar și experiențele (mai mult sau mai puțin plăcute) prin care am trecut. Sperăm să aveți întrebările la dumneavoastră.
31 mai – Lansare de carte – ora 20.00: Dada se dă-n spectacol de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu (Editura Școala Ardeleană), în prezența autorilor și a editorului.
Cartea prezentată publicului va cuprinde textul piesei Tzara arde și Dada se piaptănă în limbile română, engleză și italiană, precum și cinci studii critice care au stat la baza pregătirii spectacolului, constituind armătura erudită a acestuia. Bogat ilustrată, această carte de artă va fi un bun prilej pentru a reînvia atmosfera spectacolelor dadaiste și a provocărilor lansate de dadaiști la adresa artei tradiționale. Organizatorii fac acest comunicat de presă pentru a informa massmedia pe care, pe de o parte o invităm să ni se alăture la eveniment, iar pe de altă parte să susțină și promoveze acest eveniment. Mulțumim anticipat. Organizatorii își rezervă dreptul de a aduce orice fel de modificare acestui program. Aceasta va surveni din cauze independente de voința organizatorilor.
Pentru mai multe informații, vă rugăm, contactați: Rareș H. Stoica – 0722995118
Link-uri utile:
Eveniment Facebook
https://www.facebook.com/events/169044866129992/?ref=newsfeed
Teatrul Național Cluj-Napoca
https://www.facebook.com/TeatrulNationalClujNapoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca, Romania)
https://www.facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei
Asociația Persona
https://www.facebook.com/asociatia.persona
Dada 100
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063895450304