Lucrările primei conferințe naționale a doctoranzilor și post-doctoranzilor romi din România
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Școala Doctorală Studii de Populație și Istorie a Minorităților a Universității Babeș-Bolyai vă invită sâmbătă, 19 octombrie 2024, ora 12.00, la lansarea volumului Romii – Cunoaștere, Conștientizare, Conviețuire.
Lucrarea reunește lucrările primei conferințe naționale a doctoranzilor și post-doctoranzilor romi din România, desfășurată la Cluj-Napoca, în decembrie 2022. Volumul cuprinde articole științifice scrise de tineri cercetători romi, încadrați sau absolvenți ai programelor doctorale de la universitățile din Cluj-Napoca, București, Arad și Timișoara.
Volumul încearcă valorificarea unui set de cunoştinţe de natură socială, economică, culturală şi religioasă cu privire la minoritatea romă, cunoştinţe rezultate în urma lucrărilor de cercetare întreprinse de elitele rome din mediul universitar de doctorat. În ansamblu, cartea cuprinde abordări ştiinţifice cu privire la romi din punctul de vedere al patrimoniului cultural material şi imaterial specifice acestei etnii, printre care: rolul şi implicarea mediatorului şcolar în bunăstarea comunităţii, rolul şi poziţia femeii rome în comunitate, sclavie, judecata în rândul familiilor de romi gabori, căsătoriile mixte, locuire, rasism, metode de pastoraţie în relaţia cu etnicii romi, patrimoniul etnografic prin muzica de fanfare şi meşteşugurile romilor.
,,Cunoaşterea romilor într un sens mult mai amănunţit, acceptarea acestora şi, nu în ultimul rând, convieţuirea cu aceştia, depind de modul în care fiecare dintre noi ne implicăm şi de interesăm de acest proces. Orice grup de oameni, orice neam, respectiv, individ, indiferent de etnia sau afilierea acestuia la anumite principii, culturi şi mod de viaţă, pentru a fi cunoscut, mai întâi trebuie înţeles şi nicidecum privit cu o oarecare inferioritate…Este o analiză obiectivă şi sinceră a istoriei romilor, cercetarea şi nu etichetarea tradiţiilor, a modului de viaţă, a meseriilor practicate de aceştia, implicarea şi susţinerea demersurilor propuse în procesul de revitalizare a patrimoniului cultural al romilor”. (Marius Lakatos Iancu- consilier pe probleme de romi la Consiliul Județean Cluj)
Volumul Romii – Cunoaștere, Conștientizare, Conviețuire va fi prezentat de conf. univ. dr. Ioan Cârja, directorul Școlii Doctorale Studii de Populație și Istoria Minorităților, și dr. Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Autorii volumului: (Daniel Caraivan, Liliana Chiriac, Eugen Ghiță, Alina Lakatos-Iancu, Marius Lakatos-Iancu, George Rafael Năstase, Marius Imre Parno, Cristinel Constantin Roman, Marin Trandafir Roz, Gabriel Constantin Sala) își vor prezenta, de asemenea, succint rezultatele cercetărilor publicate în cadrul acestui volum.