Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Centrul de Studii Japoneze Sembazuru vă invită să luați parte la a VI-a ediţie a Zilei Culturii Japoneze, joi 7 noiembrie 2024, de la ora 18.00, Strada Memorandumului nr. 21.
Invitat special este artista Chiyo Hagiwara (Japonia) care va susţine două recitaluri, în cadrul spectacolului. Programul va începe cu un recital de senzosho urmat de un recital de pian꞉ Carl Filtsch, Joseph Filtsch.
Recitalul de senzonsho oferit de pianista Chiyo Hagiwara în deschiderea evenimentului “Ziua culturii japoneze” este inedit în România. Chiyo Hagiwara este absolventă a Colegiului de muzică din Tokyo. Întâlnirea cu România i-a prilejuit nu numai inițierea în lucrările lui Carl Filtsch cu ajutorul experţilor în opera acestuia, Csiky Boldiszar și Csiky Boldiszar Jr., dar și ocazia de a studia compoziția muzicală cu marele maestru Csiky Boldiszar, la Târgu-Mureș.
În ultimii ani, profilul pianistei japoneze se completează cu acela de interpret de top senzonshō, interpretându-și propriile compoziții sau muzică contemporană, în această manieră. Senzonshō 千尊鐘 – în traducere literală “1000 de clopoței ai recunoștinței”, este un concept creat de Chiyo Hagiwara pentru a denumi un stil de interpretare personal, unic, folosind clopoțeii budiști de tip Kujo Orin, ce produc sunet prin lovirea cu un bețișor; Kujo Orin a fost un producător de accesorii pentru altarele budiste, de la începutul sec. XX.
Cu această ocazie, interpreta japoneză va oferi Muzeului Etnografic al Transilvaniei o taiguruma (dorada jucărie amuletă), confecționată de Kaori Moriyama, meșter artizan al studioului Miyaji de jucării pentru sanctuarul imperial Kagoshima, singurul manufacturier de acest gen de jucării religioase din Japonia contemporană.
Rodica Frențiu, directorul Centrului de Studii Japoneze Sembazuru:
În 2010, Chiyo Hagiwara debutează cu recitaluri de pian în Tokyo, dedicate geniului transilvănean Carl Filtsch (1830-1845), discipolul favorit al lui Frederic Chopin și al lui Franz Liszt, o premieră absolută în Japonia, astfel încât, în prezent, pentru publicul japonez specialist sau amator de muzică clasică, numele pianistei Chiyo Hagiwara este strâns relaționat de cel al lui Carl Filtsch.
Ca primă interpretă a lui Carl Filtsch în Japonia, CD-ul lansat de Chiyo Hagiwara în iunie 2016, cu titlul „Universul muzical al discipolului favorit al lui Chopin, tânărul compozitor de geniu Carl Filtsch” a ajuns, în aprilie 2017, să dețină primul loc în topul Billboard al albumelor japoneze, timp de 2 săptămâni consecutive. Iar următorul CD dedicat compozitorului, din 2018, a fost ales ca al 2-lea album al momentului, de către revista japoneză de muzică clasică „Rekōdo geijutsu sau Arta înregistrării”.
În același an, Chiyo Hagiwara a fost invitată în mai multe orașe din România pentru un turneu de concerte cu un program centrat pe Carl Filtsch, ce s-a bucurat de recenzii foarte bune. În 2023, Chiyo Hagiwara a fost invitata specială la „Zilele muzicale Carl Filtsch”, organizate la Sebeș, locul de naștere al compozitorului transilvănean, ocazie cu care i s-a decernat Distincția de excelență, din partea orașului, ca recunoaștere a realizărilor dobândite de Chiyo Hagiwara în procesul de promovare a numelui lui Carl Filtsch în lume, pentru ca, în primăvara acestui an, pianista japoneză să primească titlul de Cetățean de onoare al orașului Sebeș.
Cuvânt de deschidere꞉ Dl. Consilier Tatsuo Kitagawa (Ambasada Japoniei în România), Dl. Decan Rareș Moldovan (Facultatea de Litere, UBB). Moderatori꞉ Tudor Sălăgean, Rodica Frențiu.