Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca găzduieşte evenimentul dedicat Zilei Satului Românesc, în 29 septembrie, desfăşurat ca parte a proiectului “Paşi prin timp”, pentru promovarea valorilor tradiționale, printr-o serie de manifestări culturale.
Manifestarea va cuprinde un spectacol artistic vocal-instrumental, de muzică şi joc, care reflectă viața de zi cu zi a comunităților rurale. Artiştii sunt elevii participanți la atelierele proiectului, coordonați de Adriana Irimieș, Tudor Căucean și Corina Cristuțiu.
Vizitatorii vor putea admira şi o expoziţie de artă plastică, inspirată din lumea satului românesc, cu lucrări ce surprind frumusețea și simplitatea vieții rurale redate prin ochii tinerilor artiști. Expun elevii Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorului Gavril Zmicală.
Această sărbătoare anuală, instituită prin lege în 2020, are loc în ultima duminică a lunii septembrie și este dedicată satului românesc, păstrătorul valorilor tradiționale și al identității culturale. Organizatorii acestei ediţii sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj.
Evenimentul din 29 septembrie 2024 face parte din proiectul “Paşi prin timp”, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Scopul proiectului este de a pune în valoare patrimoniul cultural al satului românesc prin activități educative și artistice, menite să creeze punți între generații și să păstreze vie memoria tradițiilor și obiceiurilor populare.
“Paşi prin timp” s-a desfășurat în perioada iunie-octombrie 2024, și beneficiază de susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Intrarea este liberă pentru toți participanții!