Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, din cadrul Academiei Române – Filiala Cluj anunță deschiderea în data de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, a expoziției:
„Cuvinte și lucruri: itinerarii etnolingvistice între Piemont și România. Imagini și obiecte ale tradiției populare românești”.
Expoziția va fi deschisă în perioada 1 Decembrie 2022 – 5 ianuarie 2023 la Archivio di Stato di Torino - Sezioni Riunite, Via Piave 21, Torino, Italia.
Curatorii expoziției: Federica Cugno și Roberto Merlo (Universitatea din Torino), în colaborare cu Cosmina Berindei, Gabriela Domide e Veronica Vlasin (Academia Română).
Expoziția este organizată cu participarea următoarelor instituții: Arhivele de Stat din Torino (Ministerul Culturii, Direcția Generală Arhive), Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” (Academia Română, Filiala Cluj-Napoca), Institutul Atlasului Lingvistic Italian (Torino), Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), Centrului Cultural și Etnografic al Românilor din Torino (Torino) și Rete Italiana di Cultura Popolare (Torino).
Evenimentul se desfășoară cu susținerea Departamentului de Limbi și Literaturi Străine și Culturi Moderne și a Departamentului de Studii Umaniste din cadrul Universității din Torino, sub patronajul Consulatului General al României la Torino și al Accademia di Romania din Roma.
Expoziția oferă un traseu iconografic prin viața rurală din prima jumătate a secolului al XX-lea, ilustrată în fotografii și desene provenind din importante fonduri arhivistice din România, însoțită de obiecte aparținând unor colecții prezente pe teritoriul orașului Torino. Prin imagini și obiecte, expoziția își propune să depună o mărturie a importanței tradiției țărănești în spațiul românesc și a continuității acestuia până în zilele noastre, ca element fundamental al patrimoniului cultural, dincolo de schimbările politice și socioeconomice sau de migrații.
Fotografiile au fost realizate în timpul anchetelor lingvistice desfășurate pentru Atlasul lingvistic român (ALR), între 1930 și 1938, iar desenele care însoțesc fotografiile fac parte din răspunsurile la anchete lingvistice sau etnografice indirecte derulate în perioada interbelică la Muzeul Limbii Române – actualul Institut de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca și la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Obiectele expuse fac parte din fondul patrimonial al Centrului Cultural și Etnografic al Românilor din Torino, de pe lângă Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Cruce”, cules de părintele Lucian Roșu (1968-2020).
La această inițiativă participă Rete Italiana di Cultura Popolare (Torino), prezentă cu un stand al proiectului Dona la voce unde vizitatorii pot citi în propria limbă maternă sau în propriul dialect un poem, o povestire sau o poezie pentru copii.
Prezența într-un singur context expozițional a unor materiale provenind din arhive și colecții românești și piemonteze reînnoiește simbolic strânsele relații științifice, instituționale și personale, stabilite încă de la înființarea lor, între Atlasul lingvistc român și Istituto torinese dell’Atlante Linguistico Italiano și principalii lor cercetători pe teren, Sever Pop (1901- 1961) și Ugo Pellis (1882-1943), care au lucrat împreună chiar în cadrul anchetelor istroromâne, iar expoziția găzduiește două fotografii de atunci (cea a românului Pop aparținând ALI și cea a italianului Pellis provenind din ALR), inserându-se, totodată, într-o lungă și fertilă tradiție de schimburi culturale între Piemont și România, în special prin Universitatea din Torino. Această tradiție datează cel puțin de la înființarea în 1863, datorită acțiunii poetului și omului politic român Vasile Alecsandri (1821-1890), a primei catedre universitare italiene de Limba și Literatura română (prima într-o țară în care nu locuiau la acea vreme minorități românești), al cărei prim titular a fost filologul și omul politic risorgimental Giovenale Vegezzi-Ruscalla (1799-1885) și a cărei tradiție a continuat în secolul al XX-lea prin Catedra de Limba și Literatura română de la Facultatea de Litere și Filosofie de atunci, trecută ulterior la Facultatea și, mai apoi, Departamentul de Limbi și Literaturi străine și Culturi moderne.
Această veche și îndelungată relație academică a dobândit noi dimensiuni în ultimele decenii datorită prezenței pe teritoriul Regiunii Piemont și a Orașului Torino a uneia dintre cele mai importante comunități românești generate de migrația contemporană. Din acest punct de vedere, expoziția se dorește a fi o mărturie și o recunoaștere a prezenței și importanței comunității românești piemonteze și torineze precum și un factor de răspândire a cunoașterii unor aspecte fundamentale ale moștenirii culturale ale spațiului românesc, legate de cultura rurală tradițională din care mulți exponenți ai acestei comunități își trag rădăcinile și de care sunt legați prin amintiri de familie, similare – în esență – cu unele experiențe înrădăcinate în memoria și viața multor concetățeni italieni.