Scrierea pe suporturi diverse şi în tehnici adecvate constituie o constantă a culturii elitelor, începând din antichitate. Odată cu începutul secolului al XVIII-lea, apar scurte inscripţii, respectiv datări, şi pe artefactele de diferite genuri aparţinând păturilor lucrătoare din mediul rural şi urban transilvănean. Realizate pe diferite materiale, cu tehnici variate, asemenea inscripţii nominalizează de obicei realizatorul, proprietarul, eventual donatorul artefactului, şi menţionează locul confecţionării şi/sau al utilizării obiectului, fixând, uneori, şi data confecţionării. Odată cu răspândirea scrisului în acest mediu, prin intensificarea şcolarizării, mesajul inscripţiilor se amplifică şi se diversifică, autorii subliniind valoarea acţiunii de confecţionare şi făcând apel la memorie.
Într-o comunitate cu o structură socială bazată pe o burghezime şi o ţărănime liberă cu o veche tradiţie a scrisului, cum era cea săsească, etalarea unor texte scurte, pe diferite artefacte, utilizate sau etalate în interiorul casei ţărăneşti şi chiar pe exteriorul acesteia, se generalizează deja în secolul al XIX-lea. Aceste inscripţii comunicau mesaje corespunzând normelor sociale dominante, caracteristice timpului, legate de credinţă, morală creştină, de relaţiile interumane, de conduita în viaţă.
Cana de vin cu nr. inv. 838, achiziționată de muzeu în anul 1923 de la colecționarul sibian Samuel Leitner, transmite și ea un îndemn. Pe baza dimensiunilor (înălțime: 37,5 cm, diametru bază: 15, 4 cm) presupunem că piesa avea o funcție comunitară. Vasul cu corp piriform, gură bilobată, buză răsfrântă, toartă laterală cu două puncte de inserție la întâlnirea cu pântecul vasului, este smălțuit atât în interior, cât și în exterior, partea exterioară fiind angobată cu alb și acoperită cu smalț verde. Singurul decor al cănii este textul sgrafitat cu litere gotice, amplasat deasupra diametrului maxim al piesei: „zum Trinken Schuf Gott win / und Bier zum sauffen nicht das rath dir / Mathias Satmen 1862” (Dumnezeu a creat vinul pentru a bea / și berea pentru a nu bea, asta te sfătuiesc).