Biserica romano-catolică sărbătorește în data de 28 decembrie pe sfinții prunci uciși la Betleem, din porunca lui Irod. Biserica greco-catolică și cea ortodoxă îi pomenește în data de 29 decembrie. În comunitățile maghiare din Transilvania zilei ”Sfinților Mucenici” i s-au suprapus și practici magice ce au ca scop asigurarea sănătății și prosperității. Băieții și tinerii feciori treceau în această zi pe la casele cu fete, pentru a le împărți ”hrean iute” sau ”semințe de muștar”, adică pentru a le atinge ritualic cu niște bice împletite pentru această ocazie. Tinerii erau răsplătiți cu prăjituri, fructe, panglici, cei mici primeau ocazional și bani.
Biciul din imagine (alături de alte patru piese asemănătoare) a fost confecționat pentru noua expoziție de bază a muzeului, în localitatea Ditrău (jud. Harghita) de către Kelemen Lajos (1933-2013). Această îndeletnicire nu-i era străină - din copilărie își împletea singur biciul utilizat în cadrul obiceiului, iar mai târziu, când el nu mai era practicant, le confecționa pentru băieții, tinerii din familie.
”Biciul îl împletim din nuiele de salcie, există vreo șase tipuri de salcii pe la noi. Trebuie aleși întotdeauna lăstari subțiri, lungi, din acel an. Toamna, după căderea frunzelor se pot tăia deja nuielele, dar intr-o zi, două dintre ele trebuie împletite pentru că cele uscate se rup. Dacă le culegem deja înghețate, le lăsăm de seara până dimineața să-și revină. Alegi nuielele, prinzi partea mai subțire și le ții deasupra sobei, să se încălzească, să se înmoaie, iar apoi faci un nod din ele la capăt. Nu trebuie ținut mult timp deasupra focului că se ard. Biciul poate fi împletit din patru, opt, doisprezece, respectiv șaisprezece nuiele, la noi cele mai răspândite erau cele confecționate din opt lăstare. În cazul în care nuielele sunt foarte subțiri, după nod se introduce un lăstar mai gros, care va fi miezul biciului. Nuielele se impart în două, dacă îl împletim din opt, câte patru vin în ambele părți. Dacă începem din dreapta, prindem lăstarul de deasupra și îl aducem în stânga, îl trecem printre lăstarii din stânga, la mijloc, îl îndoim spre dreapta, sub ceilalți lăstari. Procedăm la fel și cu lăstarii din stânga. La sfârșit, lăsăm o parte neîmpletită, deasupra acesteia legăm bine biciul” - ne povestește el.
Lungime: 45 cm