Skip to content Skip to footer

COMUNICAT POST-EVENIMENT – ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a organizat sâmbătă, 5 mai 2018, manifestarea culturală ÎMPREUNIȘUL – Măsurișul oilor în Transilvania tradițională (Reconstituire interactivă). Peste 400 de persoane au participat la eveniment. Manifestarea s-a desfășurat în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”.

Măsurișul constă în verificarea potențialului productiv al oilor fiecărui asociat, prin măsurarea laptelui furnizat de ele în acest moment, în funcție de cantitățile rezultate urmând să se repartizeze între asociați, proporțional, până în toamnă, laptele întregii turme de 250-300 de capete.

Cunoașterea detaliată a acestei practici complexe este deosebit de importantă, deoarece asociația pastorală rurală reprezintă cea mai veche și mai stabilă asociație economică din mediul rural transilvănean, iar comportamentul asociativ pe care îl evidențiază are la bază ideea de echitate.

Evenimentul a inclus toate etapele acestei practici tradiționale: protejarea magică a gospodăriei și a staulului de muls, intrarea turmei în staul în frunte cu doi flăcăi îmbrăcați în frunze (vlojoi), udați cu apă de către cei prezenți, mulsul turmei de oi, măsurarea laptelui cu carâmbul, închegarea laptelui și obținerea cașului, servirea balmoșului și cașului proaspăt, petrecerea cu muzică tradițională și dans.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu participarea specială a membrilor tarafului Zorile din MociuȚuli Carol, primaș, Covaci Carol, contraș și Gheți Iuliu, gordunaș – distinși în anul 2012 cu titlul de Tezaur Uman Viu și a fraților Ioan și George Chindriș din Ieud. 

 

Leave a comment

PALATUL REDUTA - 7 mai - 29 iunie

Detalii