- This event has passed.
Dulciurile între tradiţie şi ştiinţă
4 Dec 2024 17:00 - 19:00
Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, în parteneriat cu Academia Română Filiala Cluj-Napoca vă invită la conferinţa-dezbatere: “Dulciurile între tradiţie şi ştiinţă” care va avea loc miercuri, 4 decembrie, de la ora 17, în Sala Reduta a muzeului, str. Memorandumului, nr. 21.
Conferința este susținută de doamna Otilia Hedeşan profesor de cultură și civilizație românească la Universitatea de Vest din Timișoara și domnul Dan C. Vodnar, profesor de biotehnologii alimentare și gastronomie moleculară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
“Participarea la acest eveniment dedicat alimentelor de Crăciun reprezintă o oportunitate de a analiza, dintr-o perspectivă științifică, complexitatea proceselor biochimice și tehnologice care stau la baza preparatelor tradiționale, de la modul în care compușii aromatici stimulează simțurile până la impactul texturii și valorii nutritive asupra percepției noastre. În același timp, nu putem ignora dimensiunea emoțională: aceste alimente nu sunt doar hrană, ci şi punți de legătură între tradiție, inovație și bucuria de a celebra împreună momente cu adevărat speciale.” (Dan Vodnar)
Adresată deopotrivă comunității academice și publicului larg, conferința face parte din seria de activități educative organizate, de-a lungul anului 2024, în cadrul proiectului GAR 2023-029: „Alimentația în documentele etnografice și lingvistice interbelice din patrimoniul institutelor clujene ale Academiei Române. Corpus digital de referințe și transferul cunoașterii către sectorul agroalimentar – ADELIS.”, finanțat de Academia Română prin Fundația „Patrimoniu”.
Evenimentul include un moment muzical susținut de Siluan Paşca, elev la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.