
Farfurie
Conform cercetărilor lui dr. Kós Károly, la mijlocul secolului al XX-lea, în alimentația locuitorilor din Deja a fost inclusă o dată sau de două ori pe săptămână o plăcintă preparată din aluat dospit, umplută cu brânză sau cu silvoiță (magiun). Plăcintele au fost servite pe masă într-o farfurie specială, cu decupaje pe fundul și pe peretele piesei, acestea având rolul de a împiedica ”transpirarea” plăcintelor aflate dedesubt.
Farfuria din imagine are corp tronconic, buză lată, răsfrântă, și are lipite pe fund trei piciorușe, iar pe pereții laterali – două urechi. Decorul decupat, compus din motive asemănătoare unor sâmburi de prune, este dispus central (formând o floare) și pe pereții laterali (în formă de ghirlandă). Pe părțile pline apare un decor floral pictat cu pensula: ghirlandă de flori pe buza răsfrântă, patru buchete de flori dispuse simetric.
Piesa face parte din seria artefactelor achiziționate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în 1954, expuse în cadrul expoziției temporare „Ceramica centrului de olari Deja”.