
Formă de făcut gogoși
Cum am menționat în postarea anterioară, la Deja cumătra îi ducea gogoși lăuzei, ca desert. Pe vremuri, o variantă îndrăgită în zona Sălajului și Bihorului a fost gogoașa ”tarkerli”, denumită în unele regiuni și ”gogoașă cehă”, denumire care face referire la originea prăjiturii. Se pregătea un aluat dospit, asemănător cu cel utilizat la prepararea gogoșilor, dar puțin mai tare. La sfârșit, în loc să se prăjească bucățile rotunde tăiate în grăsime abundentă, în cazul variantei ”tarkerli”bucățile de aluat erau distribuite și rumenite în compartimentele unui vas ceramic sau metalic, uns în prealabil cu grăsime. După numele prăjiturii, vasul a fost denumit ”tarkerlisütő”.
Vasul ceramic din imagine, achiziționat de dr. Kós Károly în anul 1954, prezintă urme de uzură funcțională și este singura piesă de acest tip dintre cele achiziționate la Deja. Forma de triunghi a piesei este realizată prin lipirea a șase vase tronconice, lucrate la roată, lipite una de cealaltă cu ajutorul unei bucăți de lut plate, gura fiecărui compartiment căpătând astfel forma unui hexagon. Vasul este dotat cu o toartă lipită. Piesa este angobată cu alb și smălțuită în interior cu smalț transparent, pe partea exterioară cu smalț colorat cu chihlimbar.