
Instrumente digitale pentru promovarea moștenirii culturale, în proiect Erasmus, la Florența
În contextul evoluției rapide a tehnologiei și digitalizării, pregătirea profesională a personalului MET, în această direcție, este imperios necesară.
Dacă facem referire exclusiv la specialiștilor din muzeu care sunt provocați să utilizeze tehnologia nouă în activitățile lor cu publicul sau individuale, să creeze o interfață digitală atractivă pentru stimularea publicului de toate vârstele, atunci oportunitățile de învățare oferite prin programele de mobilități Erasmus+ se pliază perfect pe nevoie.
În acest sens, în cadrul proiectului de Acreditare Erasmus în domeniul Educației Adulților, în care Muzeul Etnografic al Transilvaniei este lider de consorțiu, au fost efectuate mobilități la Florența, în perioada 7-12 aprilie, la Europass Teacher Academy pentru cursul „Digital Tools for Cultural Heritage Education”.


Pe durata celor 30 de ore curs, 11 participanți din 6 țări ale Uniunii Europene au fost inițiați în tehnologii digitale pentru a promova moștenirea culturală specifică fiecăruia. Și-au însușit instrumente digitale, au învățat să acceseze diverse resurse multimedia și au lucrat pe platforme interactive pentru crearea de activități dinamice și participative cu scopul de a transpune într-o manieră actuală și atractivă a informației culturale. Cel mai important aspect în promovarea moștenirii culturale, în special în rândul publicului tânăr, îl reprezintă modul în care este spusă povestea în sine, mai ales în contextul digital actual.
“Orele de curs efectuate atât în cadru formal, cât și pe teren, la muzee și obiective turistice au fost bine structurate cu informații și explicații complete, cu sarcini precise, distribuite atât individual, cât și în echipe. Toate informațiile primite de cursanți din partea trainer-ului pot fi folosite în mod creativ și pot fi adaptate pentru diferite grupuri țintă.
Totodată, diversitatea profesiilor cursanților a deschis noi oportunități de colaborare internațională și posibilitatea de elaborare de noi proiecte care să ne ajute să promovăm eficient și să integrăm moștenirea noastră culturală în context european.”
(Daniela Toader, expert restaurator Muzeul Etnografic al Transilvaniei)
„Cursul de la Florența a fost prima mea experiență de acest fel. Sunt bucuroasă că există posibilități atât de accesibile pentru pregătire profesională, pentru actualizarea informațiilor și multiplicarea valențelor, cel puțin în activitatea de promovare, comunicare și marketing, pe care o desfășor în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Mi se pare extraordinar că există finanțare pentru cursuri pregătire profesională, că se investește pentru actualizarea unor profesii, pentru înnoirea unor tehnici de comunicare și predare specifice profesorilor sau angajaților din domeniul cultural, de exemplu.
Ce mi s-a părut și mai frumos, a fost atmosfera relaxantă de la cursuri, posibilitatea de a păstra o audiență mică și, implicit, de a oferi atenție deosebită fiecărui participant. Bineînțeles că am avut și plăcute ocazii de plimbare și vizite la muzeele Florenței.”
(Alina Nechita, referent marketing și comunicare Muzeul Etnografic al Transilvaniei)
