
PROGRAM SPECIAL
Dragi vizitatori,
Ambele secții ale muzeului nostru (Palatul Reduta și Parcul Etnografic) vor fi închise în 30 noiembrie 2023, cu ocazia sărbătorii de Sf. Andrei.
Vă așteptăm însă în 1 decembrie și weekendul de după, în orarul cunoscut, din această perioadă:
Secția Reduta – 10-18, ultima intrare ora 17
Parcul Etnografic – 9-16, ultima intrare ora 15
***
În calendarul tradiţional românesc, Sf. Andrei era considerat cel mai mare peste turme, apărător împotriva fiarelor sălbatice și patronul lupilor. În noaptea de Sf. Andrei, toate animalele vorbesc, iar copiii din flori se fac strigoi. Pentru a fi apărate animalele și oamenii de lupi, femeile nu se piaptănă, zicând că dacă se piaptănă, Sf. Andrei se supără și trimite lupii să le mănânce oile. În ajun, de cu seară, pisează mult usturoi și ung cu ele vitele la bot ca să nu vie lupii să le mănânce. De asemenea, se ung și ferestrele și ușile cu usturoi, în semnul crucii, tot pentru a fi feriți oamenii și vitele de lupi.
În ziua de Sf. Andrei se credea că se putea afla ursita. Fetele se duceau la fântână cu o lumânare de la Paști, se aplecau pe ghizdul fântânii şi-şi vedeau ursitul în apă. Seara își puneau la cap patruzeci și unu de boabe de grâu și dacă visau că cineva le ia grâul, însemna că se vor mărita în câșlegile Crăciunului. De asemenea, pentru a afla dacă sunt norocoși în anul următor, tinerii puneau în apă crenguțe de arbori roditori, pentru fiecare membru al familiei, ținându-le în loc călduț până la Anul Nou.