
Satul transilvănean tradițional – univers al copilăriei
Cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor Vă propunem o expoziție virtulă, realizată cu imagini din Arhiva audio-vizuală a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Dorim să Vă introducem în atmosfera fascinantă – idilică și dură deopotrivă – a satului transilvănean interbelic, prezentându-vă ipostaze importante din viața copiilor. De la cea mai fragedă vârstă, aceștia își urmau mamele la muncile agricole și casnice, activități de la care țărăncile nu erau scutite nici măcar în perioada alăptatului. La scurt timp, copiii primeau sarcini bine definite în familie: aveau grijă de frații mai mici, erau inițiați treptat în muncile specifice, potrivite rolului pe care urmau să-l joace în societatea locală. Au învățat de mici să se adapteze ritmului specific al vieții în satul tradițional, cu alternanța orelor de muncă cu cele de odihnă, a cotidianului cu sărbătoarea – fiecare cu regulile lor specifice. În mod firesc ,în viața copilului era prezent și jocul, diferit de cel de astăzi: mult mai simplu, dar la fel de creativ, mai puțin diversificat, dar mult mai aproape de natură.
Vă invităm să vă bucurați de farmecul imaginilor prezentate, de frumusețea și inocența copiilor – fie că sunt în modestele haina de zi cu zi, fie că sunt gătiți pentru ocazii, în port de sărbătoare.
http://www.muzeul-etnografic.ro/ro/albume/foto/satul-transilvanean-traditional-univers-al-copilariei