Skip to content Skip to footer

Ziua Africii de Noaptea Muzeelor, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Anul acesta, în 17 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor (Proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii), la Muzeul Etnografic al Transilvaniei se organizează Ziua Africii

Ziua Africii se desfășoară pentru prima data anul acesta în incinta unei instituții de cultură și marchează începutul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj și Grupul de Parteneriat African.

Ziua Africii prezintă puterea diversității și locul acesteia în comunitatea clujeană, ca element al unei sărbători culturale. Acest eveniment este o confirmare a puterii culturii și a efectelor ei pozitive, mai ales atunci când oamenii au acces la ea. De Ziua Africii 2025 comunitatea africană din Cluj va avea oportunitatea de a arăta vizitatorilor, în cadrul unei expoziții temporare vernisate în 17 mai și care va fi deschisă până în 30 mai, obiecte personale aduse din diferite țări de pe continentul african. Exponatele sunt realizate de artiști din Burundi, Congo, Tchad, Uganda si Sudan de Sud.” (Diane Roman Inamahoro, coordonator și reprezentant al comunității africane din Cluj-Napoca)

Evenimentul Ziua Africii are două componente cu activități care se vor desfășura în curtea muzeului, de pe strada Memorandumului nr 21 și în Galeria Cellarium.

1. Zona de curte și pavilion vor fi animate, începând cu ora 14 și până la 23. Programul include:

         – Dansuri tradiționale: dansuri tribale și naționale oferite de diverși membri ai comunității africane, cum ar fi camerunezii, guineenii și nigerienii. 

          – Prezentare de mâncăruri tradiționale cu degustare

           – Zumba pe muzică africană

           – Kid’s corner: de desenat/colorat pentru copii

           – Împletituri africane / machiaj tribal

           – Party cu DJ

2. “Africa în imagini și povești” – Expoziţie de artefacte și fotografii (obiecte din lemn, statuete și tablouri) din Burundi, Tchad, Congo, Uganda, Sudan de Sud; prezentări video și sesiuni de prezentare a unor experiențe africane deosebite. Vernisajul are loc în 17 mai, ora 17, în Galeria Cellarium. Expoziția va fi deschisă până în 30 mai 2025. Curator:  Ștefan Roman președintele Grupului de Parteneriat African

Invitați:  Prof. dr. Ciprian Mihali Directorul Departamentului de Filosofie din cadrul UBB Cluj: “Cel mai tânăr și, în același timp, cel mai bătrân continent al planetei, Africa este, dincolo de numele său generic, rezerva de bogății materiale și spirituale a umanității. Pământ al unei diversități ireductibile la un nume și al unor energii de care omenirea întreagă are nevoie pentru a se reinventa și a-și depăși crizele ciclice. Câmp de bătaie al celor mai sălbatice interese, Africa își clădește bucuria de a fi din toate rănile lăsate de violențele extreme săvârșite din exteriorul sau din interiorul său.”

  • Ciprian Mihali a absolvit Filosofia la Cluj-Napoca în 1992. În 2000 a devenit doctor în filosofie al Universităților din Cluj și Strasbourg. Predă din 1992 la Universitatea „Babeș-Bolyai” și a fost profesor invitat la numeroase universități europene. Începând cu anul 2023 conduce teze de doctorat în domeniul filosofiei contemporane. Din 2024 este director al Departamentului de Filosofie al UBB.
  • Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest.
  • Din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest, la Bruxelles, al Agenției Universitare a Francofoniei.
  • Autor a nouă cărți individuale și coordonator pentru nouă alte volume colective, a tradus în limba română peste 25 de lucrări de filosofie.
  • A fost recompensat de statul francez cu Palmele academice (2012) și de Academia Română cu Premiul Nicolae Titulescu pentru excelență în Diplomație (2017). Ultimele lui cărți sunt: Om precar, om suveran. Rostul filosofiei în societatea digitală (Trei, 2023) și Dicționar ilustrat de educație socială (Humanitas, 2023), precum și traducerea lucrării Discursul filosofic a lui Michel Foucault (Trei, 2024).

Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară

  • Personalitate marcantă în domeniul parazitologiei și medicinei veterinare prof. Andrei Daniel Mihalca este top 0,5% la nivel mondial si 0,2% la nivel european, cu o activitate intensă desfășurată în Africa.
  • Din 2006 până în prezent, a participat la numeroase expediții în Kenya, Uganda, Coasta de Fildeș, Liberia, Republica Centrafricană, Zimbabwe și Somalia, cercetând bolil parazitare și infecțioase la animale sălbatice și domestice.
  • În cadrul acestor expediții de cercetare, profesorul Mihalca a coordonat și proiecte de medicină veterinară socială, inclusiv campanii de vaccinare antirabică a câinilor, pentru a reduce incidența rabiei la oameni în comunități izolate din Africa.
  • Pasiunea sa pentru Africa se reflectă și în activitatea fotografică și editorială. Albumul său Africa reunește imagini cu peste 100 de specii de animale surprinse în decursul a 15 ani de expediții în Africa sub-sahariană.  În 2024, a publicat volumul Purici, nomazi și supă de șobolan. Povești din Africa ecuatorială la Editura Humanitas. Cartea a fost apreciată de critici și cititori pentru autenticitatea și profunzimea relatărilor, fiind considerată o lectură captivantă care oferă o perspectivă inedită asupra Africii.

Amfitrion Tudor Sălăgean, manager al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Detalii: Diane Roman Inamahoro, coordinator eveniment – 0728 382 815

Credit foto: Arnold Waldraf Photography 

Parteneri media: Radio Cluj și TVR Cluj

Leave a comment

PALATUL REDUTA - 7 mai - 29 iunie

Detalii