Arhiva audio-vizuală
Fototeca
Fototeca instituţiei numără 45.387 de imagini, primele fiind realizate în 1922, anul înfiinţării ei, de către Romulus Vuia. Cu puţine excepţii, ea conţine imagini pe suport de hârtie ale negativelor din Arhiva de negative şi diapozitive, restul imaginilor provenind din exterior.
Fotografiile sunt realizate cu ocazia cercetărilor de teren efectuate în zone etnografice marcante din Transilvania sau imortalizează diferite evenimente importante din viaţa instituţiei.
Arhiva de negative şi diapozitive
În arhiva de negative şi diapozitive se păstrează 46.185 negative şi un număr de 10.005 diapozitive, printre care şi plăci autochrom.
O parte considerabilă a acestora a fost realizată pe sticlă, în perioada „clasică” a fotografierii etnografice, premergătoare anilor 1950, iar alta cuprinde imagini pe celuloid.
Imaginile surprind, astfel, atât elemente culturale dispărute ale satului tradiţional transilvănean, cât şi transformările sale culturale, intervenite în perioada postbelică.
Din anul 2000, clişeele au devenit parte a patrimoniului muzeal, iar din 2007 s-a demarat digitizarea negativelor din colecţii, cu scopul de a proteja clişeele şi de a facilita accesul specialiştilor şi al publicului larg la aceste imagini.
Având ca scop accelerarea lucrărilor de digitizare şi optimizarea conservării şi depozitării negativelor, în anii 2012 şi 2013 instituţia a aplicat şi a derulat/derulează două proiecte finanţate de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, ”Patrimoniul imagistic” şi ”Salvgardarea patrimoniului imagistic”.
Videotecă
Proiectele derulate în ultimul deceniu în cadrul instituţiei au oferit specialiştilor oportunitatea de a realiza înregistrări video etnografice şi de a documenta principalele evenimente culturale organizate în cadrul muzeului.
În acelaşi timp, colecţia video este completată permanent cu filme realizate de către profesionişti şi amatori din exterior, având ca temă meşteşugurile, sărbătorile de peste an şi din ciclul vieţii, sărbătorile comunitare contemporane.
Arhiva documentară
Bazele arhivei documentare au fost puse de către Romulus Vuia, cu cele 350 de caiete conţinând răspunsuri la chestionarul „Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou”, iniţiat de către Muzeului Etnografic al Ardealului şi cu cele 30 de lucrări de seminar redactate de către studenţii care au participat la cursurile de etnografie şi folclor susţinute de Romulus Vuia în perioada 1926-1947.
Valoarea documentară deosebită a acestui fond impune digitizarea şi publicarea sa, proiect pe care colectivul muzeului şi l-a propus pentru următoarea perioadă.
Arhiva este completată continuu, prin contribuţia specialiştilor din cadrul instituţiei.