Patrimoniul imagistic
Salvgardarea patrimoniului imagistic al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Conservarea si digitizarea negativelor pe sticla - 26 martie - 15 octombrie 2012
Proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National (Finantare nerambursabila AFCN 35.770 lei (86,89% % din valoarea totala)
Partener:
- Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Litere, Departamentul de literatura romana si teoria literaturii.
Proiectul isi propune salvarea si conservarea patrimoniului imagistic al MET si realizarea unei baze de date privind acest patrimoniu.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: scanarea si digitizarea negativelor pe sticla din patrimoniul MET, conservarea si depozitarea negativelor pe sticla in conditiile prevazute de Normele de conservare si restaurare in vigoare si diseminarea valorilor patrimoniale cu ajutorul Internetului.
Rezultatele asteptate ale proiectului sunt: Conservarea si depozitarea negativelor pe sticla si crearea unei baze digitale a colectiei de negative pe sticla a MET care va mari accesibilitatea specialistilor din tara si din strainatate si va permite dezvoltarea unor programe si activitati cultural-educative si de pedagogie muzeala adresate publicului larg, programe care sa contribuie la receptarea valorilor culturii traditionale. Pe termen mediu si lung, proiectul va contribuia la conservarea si valorificarea durabila a patrimoniului traditional, obtinerea unei baze de date privind o grupa de bunuri culturale reprezentand un pas inainte in efortul general depus pentru realizarea bazelor de date complexe privind patrimoniul cultural national, respectiv european. Proiectul, produsele sale si imaginea finantatorului vor fi promovate pe website-ul Muzeului, in mass-media si printr-o expozitie de fotografii ale celor mai importante negative pe sticla, urmata de o conferinta de presa.
Astazi, cand asistam nu numai la disolutia ultimelor elemente ale culturii traditionale materiale, ci si la disparitia treptata a creatorilor ei, salvarea si pastrarea unor marturii ale acestor elemente, datand din primele decenii ale secolului al XX-lea, reprezinta sansa de a pastra artefactele unui univers cultural si etnic pe cale de disparitie. Ne propunem crearea unei baze de date digitale a unor colectii deosebit de valoroase, susceptibile a face parte din categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural National. Piesele sunt deosebit de fragile si in acest moment inaccesibile cercetarii. Scanarea negativelor pe sticla permite: valorificarea negativelor fara a mai fi necesara manevrarea acestor piese de patrimoniu fragile si perisabile; obtinerea unor copii de calitate, de siguranta a imaginilor. Digitizarea acestor colectii ar fi optima din punct de vedere al Normelor de conservare si restaurare a patrimoniului cultural national, ar raspunde nevoii de protejare a unui patrimoniu deosebit de valoros si ar facilita accesul specialistilor la cercetarea patrimoniului. Crearea unei baze de date digitale permite dezvoltarea unor programe si activitati cultural-educative si de pedagogie muzeala adresate publicului larg, programe care vin sa contribuie la receptarea valorilor culturii traditionale. Obtinerea unei astfel de baze de date privind o grupa de bunuri culturale reprezinta un pas inainte in efortul general depus pentru realizarea bazelor de date complexe privind patrimoniul cultural national, respectiv european. Abordarea propusa este o noua modalitate de valorificare si promovare a unei colectii valoroase din patrimoniu detinut de MET, de simplificare a mijloacelor de comunicare, de implicare a publicului larg in diverse activitati (concursuri de fotografie, eseuri, descrieri de situri etc.) care au ca subiect patrimoniul cultural material si imaterial al Transilvaniei. Acestea vor conduce la optimizarea diseminarii de informatii referitoare la patrimoniul muzeal, la activitatile de pedagogie muzeala, la evenimentele speciale organizate de muzeu. Impactul asupra publicului se va materializa prin informatie abundenta si bine structurata, accesul la patrimoniul muzeului, contactul cu specialisti ai domeniului, posibilitatea de a aduce contributii documentare si stiintifice esentiale. Materializarea obiectivelor proiectului va duce la completarea experientei pozitive a colaboratorilor si vizitatorilor muzeului.