Sate contemporane
Sate contemporane din România. Deschideri spre Europa. Aplicatie zonala Judetul Cluj 3 martie - 30 octombrie 2008
Proiect partial finantat de Ministerul Culturii si Cultelor - Administratia Fondului Cultural National (Finantare nerambursabila AFCN 30.000 lei (79,53 % din valoarea totala)
Parteneri:
- Universitatea "Babes-Bolyai", Facultatea de Litere, Catedra de Literatura romana, Teorie Literara si Etnologie;
- Universitatea "Babes-Bolyai", Facultatea de Litere, Catedra de Etnografie si Antropologie Maghiara;
- Universitatea "Babes-Bolyai", Institutul de Etnologie Europeana, Catedra de Studii Europene;
- Academia Romana, Institutul "Arhiva de Folclor a Academiei Romane";
- Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj;
- Asociatia de Dezvoltare Rurala Somes-Nadas, Savadisla;
- Scoala cu clasele I-VIII Hasdate, Comuna Savadisla, jud. Cluj
- Asociatia "Soraimar", Azoro, Italia
Proiectul isi propune cercetarea, identificarea, arhivarea si promovarea patrimoniului cultural material si imaterial din patru sate limitrofe autostrazii, situate in com. Savadisla, judetul Cluj (Savadisla, Vlaha, Hasdate, Valisoara).
Cele patru sate selectate prezinta in timp paradigme de dezvoltare diferite, Hasdate ramanand necolectivizat si conservativ, Valisoara pastrandu-si prosperitatea economica interbelica si dupa colectivizare, Savadisla evoluand din postura de vechi centru administrativ si sediu de curte mosiereasca, iar Vlaha fiind marcat de situarea sa in lungul principalei cai de comunicatie din zona.
Prin cercetarea diacronica a unor structuri comunitare rurale invecinate si atat de distinct conturate, coexistand intr-un spatiu restrans, se ofera sansa redarii nuantate a procesului de reconfigurare a ruralului, sub aspect economic si cultural, pe parcursul ultimului secol, prin identificarea aspectelor particulare, conditionate local. Valorificand aceasta conjunctura, proiectul isi propune documentarea strategiilor de dezvoltare adoptate in perioada postbelica de catre aceste comunitati si identificarea resurselor materiale si umane care ar permite atingerea in viitor a dezideratelor economice caracteristice Regiunii 6 de dezvoltare.
Apartenenta etnica diferita a satelor propuse spre investigare ofera, de asemenea, un teren fertil cercetarii relatiilor interetnice, a mecanismelor identitare, a strategiilor de convietuire, un domeniu insuficient investigat pana in prezent la nivelul judetului Cluj.
Ideea proiectului nu este noua, proiectul nostru aliniindu-se programelor deja finantate de AFCN in anii precedenti, sub aceeasi titulatura.
Temele de cercetare propuse:
I. Viata economica (abordare diacronica, urmarind identificarea vectorilor si mecanismelor schimbarii):
A) modalitati de organizare a habitatului comunitar (vatra si hotarul satului);
B) gospodaria taraneasca (structura si functii economice);
B) ocupatii si mestesuguri d) arhitectura rurala.
II. Viata sociala (abordare diacronica, urmarind identificarea vectorilor si mecanismelor schimbarii):
A) Viata familiala:
a) sistemul de inrudire si de mostenire;
b) locuinta familiala (structura spatiala, functiile incaperilor, organizarea interiorului, spatiile simbolice, inventarul);
c) activitatile de interior, cu caracter practic si simbolic.
B) Institutiile comunitare si spatiile simbolice comunitare (biserica, scoala, carciuma, sezatoarea, cimitirul, rastignirile, locul de joc, caminul cultural, centrul satului etc.);
C) Comportamentul asociativ cu substrat economic (asocieri agricole, pastorale, silvice, claca) ;
D) Memoria comunitara, familiala si individuala (narative, obiecte cu functie memoriala);
E) Portul-marca a identitatii locale si regionale;
F) Obiceiuri calendaristice, rituri de trecere, folclor;
III. Relatiile interetnice si interconfesionale (la nivel comunitar, familial si individual). Interferente culturale. Identitate si alteritate
IV. Procesul de reconfigurare a structurilor economice si sociale ca urmare a colectivizarii, industrializarii, a Revolutiei din 1989, a fenomenului de migratie recenta.