Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, în parteneriat cu Academia Română Filiala Cluj-Napoca vă invită la conferinţa-dezbatere: “Dulciurile între tradiţie şi ştiinţă” care va avea loc miercuri, 4 decembrie, de la ora 17, în Sala Reduta a muzeului, str. Memorandumului, nr. 21.
Conferința este susținută de doamna Otilia Hedeşan profesor de cultură și civilizație românească la Universitatea de Vest din Timișoara și domnul Dan C. Vodnar, profesor de biotehnologii alimentare și gastronomie moleculară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
"Participarea la acest eveniment dedicat alimentelor de Crăciun reprezintă o oportunitate de a analiza, dintr-o perspectivă științifică, complexitatea proceselor biochimice și tehnologice care stau la baza preparatelor tradiționale, de la modul în care
citeste mai mult ...
La MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI, în Galeria CELLARIUM de pe str. Memorandumului, nr. 21, va avea loc o nouă ediţie a evenimentului MINERALIA.
Ediţia de iarnă a Mineralia conţine multe piese interesante ce pot fi transformate în cadouri inedite oferite de Crăciun.
Un fulg de nea cristalizat într-un colier fin din “cuarţ gheaţǎ”; un vas elegant de agat în benzi divers colorate pentru
citeste mai mult ...
Dragi vizitatori,
Ambele secții ale muzeului vor fi închise în 30 noiembrie (sărbătoarea Sf. Andrei).
Vă așteptăm să ne vizitați de Ziua Națională a României, 1 decembrie, la secția din interiorul Palatului Reduta (între orele 10-18, ultima intrare ora 17) și în secția în aer liber (Parcul Etnografic - între orele 9-16, ultima intrare ora 15).
Accesul în 1 decembrie este gratuit în ambele secții
citeste mai mult ...
Premieră absolută la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită miercuri, 27 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la vernisajul expoziției „Altera mundi. Vrăji, farmece și credințe din Transilvania secolului al XIX-lea”.
Expoziția oferă, în premieră absolută, o perspectivă
citeste mai mult ...
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură ce funcţionează în subordinea Consiliului Județean Cluj, este beneficiarul unei finanțări nerambursabile în valoare de 2.051.459 lei, pentru un proiect important de restaurare ce va fi derulat pe parcursul anului 2025. Banii sunt incluşi în programul de finanţare: „Timbrul Monumentelor Istorice” al Institutului Național al Patrimoniului.
citeste mai mult ...
Editura Arcadia Media şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită, joi, 14 noiembrie 2024, ora 17:30, în Sala Reduta, la o întâlnire cu Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, în cadrul unei seri de autor, cu titlul "Istoria şi istoricii Clujului".
Pornind de la cărțile profesorului Bogosavlievici, vom căuta o modalitate prin care istoricii să aducă istoria Clujului mai aproape de locuitorii
citeste mai mult ...
Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Centrul de Studii Japoneze Sembazuru vă invită să luați parte la a VI-a ediţie a Zilei Culturii Japoneze, joi 7 noiembrie 2024, de la ora 18.00, Strada Memorandumului nr. 21.
Invitat special este artista Chiyo Hagiwara (Japonia) care va susţine două recitaluri, în cadrul spectacolului. Programul va începe cu un recital de senzosho urmat de un recital de pian
citeste mai mult ...
LANSARE DE CARTE
“Nu există memorii, chiar scrise de persoane insignifiante, care să nu ascundă în ele valori sociale sau pitorești de prim ordin”... (Giuseppe Tomasi di Lampedusa)
Au trecut mai bine de 50 de ani de la ultimele însemnări ale lui Avram Mihai, un om “cu carte” care a aşternut pe hârtia, acum învechită de vreme, o parte însemnată din trăirile sale. Cine a fost Avram Mihai şi cât de
citeste mai mult ...
Expoziția „Rezidențe în România Remarcabilă” este un cadru pentru lucrările realizate în urma celor 22 de rezidențe artistice organizate în ultimii doi ani de Centrul Cultural Clujean, în cadrul programului de dezvoltare comunitară al rețelei România Remarcabilă.
Vernisajul expoziţiei are loc miercuri, 30 octombrie, de la ora 12, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Expoziția de fotografie
citeste mai mult ...
Dragi vizitatori,
Vă reamintim că Parcul Etnografic National "Romulus Vuia", secția în aer liber a Muzeului nostru, va trece la sfârșitul lunii octombrie la programul de iarnă, odată cu trecerea la ora oficială de iarnă. Astfel, programul de vizitare va fi, începând cu 27 octombrie 2024, între orele 9-16, ultima intrare ora 15, de miercuri până duminică.
Vă așteptăm!
citeste mai mult ...
Academia Română, Filiala Cluj-Napoca împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, Ansamblul Folcloric Studențesc Mugurelul, Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația Folclorică Transilvania, organizează cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Științific al Grupului de Studiu din sud-estul Europei (SEE) al
citeste mai mult ...
Spectacolul va avea loc în 17 octombrie, de la ora 17, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca şi face parte din proiectul "Open Air Piano Magic" care se află la ce-a de-a treia ediţie.
Programul conține lucrări din creația compozitorilor J. S. Bach, D. Scarlatti, W. A. Mozart, F. Schubert și F. Chopin.
Am iniţiat acest proiect din dorinţa de a promova muzica
citeste mai mult ...