MET ÎN PROGRAMUL ERASMUS+
MET ÎN PROGRAMUL ERASMUS+
Experiența MET în programul Erasmus+
ACREDITARE EDUCAȚIA ADULȚILOR
(RO01-KA121-ADU-0000059063)
Muzeul Etnografic al Transilvaniei a obținut acreditarea Erasmus+ în domeniul Educația Adulților (KA1) pentru o perioadă de cinci ani (2022-2027), în calitate de lider al unui consorțiu alcătuit din Centrul Județean pentru Cercetarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj; Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca; Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș; Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea.
2022/2023
În primul an de acreditare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a beneficiat în cadrul acreditării de o finanțare de 54.875 Euro, oferind cursuri de formare pentru 29 de beneficiari din cadrul consorțiului în cadrul unor organizații partenere din Franța și Spania, în următoarele specializări: Digital Games and Storytelling – 3 participanți; Cultural Heritage Development – 3 participanți; Educational Power of Multimedia – 3 participanți; Andragogy and Self Directed Learning – 3 participanți; ICT (Information, Communication, Technology) Based Tools – 3 participanți; My digital World – 12 seniori + 2 însoțitori de grup din cadrul DASM Cluj-Napoca; Team and Community Building – 2 participanți.
Au fost realizate activități de diseminare, atât la nivel de consorțiu cât și în fiecare instituție în parte. Au fost prezentate activitățile realizate și abilitățile dobândite, fiind încurajată înscrierea de noi participanți pentru cursurile organizate în viitorii ani.
Rezultatele acestui program au fost evidențiate în cadrul expoziției 1000 Cranes for Peace/O mie de cocori pentru pace, realizate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și de Asociația Para la Inteligencia Social, PLIS, din Fuengirola, Spania, având ca parteneri Centrul Cultural Japonez și Centrul de Studii Japoneze Sembazuru din cadrul Universității Babeș Bolyai, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Anime Culture Club.
La încheierea primului an de acreditare, în 19 iulie 2023, a fost vernisată la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei expoziția Mâini care creează lumi. Un an de Erasmus+, care a rămas deschisă până la sfârșitul lunii august.
2023/2024
Pentru cel de al doilea an de acreditare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei are alocată o finanțare de 70.000 Euro, care va face posibilă creșterea numărului beneficiarilor cursurilor de formare și îmbunătățirea calității activităților educaționale destinate publicului adult.
Numărul beneficiarilor activităților este de …
Aceștia vor participa la cursuri în cadrul unor organizații partenere din Spania, Franța, Italia și Regatul Țărilor de Jos, în următoarele specializări:
PILLOT: ÎMBUNĂTĂȚIREA COMPETENȚELOR LINGVISTICE PRIN INTERMEDIUL PATRIMONIULUI CULTURAL
În cadrul aceluiași program Erasmus+, secțiunea KA2, Muzeul Etnografic al Transilvaniei are calitatea de membru al unui parteneriat de cooperare coordonat de Muzeul Varșoviei din Polonia, constituit în vederea implementării proiectului „Promoting inclusive language learning opportunities through local culture and cultural heritage for learners with refugee and migrant background (Promovarea oportunităților incluzive de învățare a limbilor străine prin intermediul culturii locale și al patrimoniului cultural pentru refugiați și migranți)”. Plecând de la necesitatea integrării culturale a migranților și refugiaților din spațiul Uniunii Europene, proiectul beneficiază de participarea următoarelor organizații partenere: Centrum demokratického vzdělávání din Cehia, Lux Langues SA din Luxembourg și Stazione Utopia din Italia.
Prin intermediul acestor finanțări și a tuturor activităților și proiectelor pe care le derulează, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și partenerii săi rămân fermi în angajamentul lor de a îmbogăți viețile membrilor comunității prin inovare educațională, implicare interculturală și prin puterea transformatoare a educației permanente.