Promovarea valorilor culturale din Frata
Promovarea valorilor culturale tradiţionale locale în Muzeul Etnografic al Transilvaniei: com. Frata, jud. Cluj
Proiect cultural finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional cu o sumă nerambursabilă de 45 148 lei (reprezentând 85,95% din valoarea totală a proiectului).
Parteneri:
- Primăria comunei Frata, jud. Cluj;
- Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca;
- Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj;
- Ansamblul Folcloric Naţional ,,Transilvania”, Baia Mare, jud. Maramureş;
- Centrul Cultural Municipal Caracal, jud. Olt;
- Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, jud. Timiş;
- Etnocor. Centru de Studii Etnocoreologice, Cluj-Napoca.
Sumarul proiectului cultural
Proiectul şi-a propus aducerea în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” a unei comunităţi rurale care mai păstrează încă în modul ei de viaţa valori ale culturii şi civilizaţiei tradiţionale, scopul întregului demers fiind promovarea acestor valori în rândul publicului.
Structura proiectului s-a articulat în jurul a trei pachete de activităţi a căror coerenţă a fost dată de ideea prezentării unor elemente relevante pentru identitatea culturală a com. Frata, jud. Cluj de către înşişi membrii comunităţii dublaţi de specialiştii care au investigat ştiintific comunitatea. Parte din aceste valori vor fi diseminate prin intermediul unor spectacole de folclor coregrafic şi muzical susţinute de către ansamblurile folclorice partenere în proiect.
Un prim pachet de lucru s-a consumat prin cercetările etnologice întreprinse în satele comunei, scopul acestor investigaţii fiind înţelegerea modului de viaţă specific şi identificarea acelor elemente care pot fi prezentate publicului vizitator şi spectator.
Pilonul principal al proiectului a fost dat de evenimentul realizat în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”. Desfăşurate în data de 14 iulie 2013, în diferite gospodării ale parcului. Activitătile de prezentare, promovare şi popularizare au avut o natură interdisciplinară şi, în mare parte, competiţională. Evenimentul a fost alcătuit din prezentări interactive ale culturilor muzicală şi coregrafică locale (foarte bogate), din ateliere culinare şi meştesugăreşti, din prezentări ale portului traditional local, din acţiuni dedicate copiilor etc, oferind publicului vizitator nu doar o plăcută modalitate de petrecere a timpului liber ci şi o întâlnire directă cu membrii comunităţii investigate, dublată de prezentări ale specialiştilor etnologi pe temele studiate în satele comunei.
Conferind proiectului o deschidere naţională, cel de-al treilea capitol important al proiectului a fost alcătuit dintr-un workshop coregrafico-muzical desfăşurat în P.E.N. „R. Vuia” şi o serie de cel puţin trei spectacole de folclor ale ansamblurilor partenere din Baia Mare, Lugoj, Caracal, spectacole în care au fost (şi vor mai fi) valorificate scenic dansurile şi melodiile de joc din Frata învăţate de către dansatorii ansamblurilor invitate direct de la păstrătorii locali din Frata.
Dr. Petac Silvestru,
managerul proiectului