Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Asociația FlutePianoArt, vă invită joi, 20 iulie, începând cu orele 18:00, să participați la proiectul „Metamorfoze românești”. Evenimentul presupune un concert conferință despre muzica clasică românească și originile acesteia în muzicile tradiționale.
Flautista Diana Nedelea, pianista Loreta Porumbescu și muzicologa Andra Pătraș vor prezenta lucrări pentru flaut și pian de: Bela Bartok, Petre Elinescu, Sigismund Toduță, Grigoraș Dinicu. Prin această formă de concert, însoțit de explicațiile unui muzicolog, proiectul își propune prezentarea muzicii clasice către public, atât prin sunet, cât și prin poveste. Concertul conferință este susținut de Asociația FlutePIanoArt, care are ca scop organizarea de evenimente culturale și educative, urmărind, în special, promovarea tinerilor muzicieni.
Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului – Palatul Reduta – str. Memorandumului nr. 21.
***
Diana Alexandra Nedelea este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București. Printre cele mai importante prezențe scenice ale acesteia sunt: evenimentele organizate de AdMusicam, Conferința organizată de Departamentul pentru Relații interetnice, "Bartok și Enescu-o prietenie în limbajul universal al muzicii", Concerte în cadrul Festivalul organizat de Creart „Simfonii pe Asfalt”. Din primăvara anului 2017 devine membră a orchestrei Operei Brașov, în cadrul căreia activează și în prezent.
Pianista Loreta Porumbescu a absolvit studiile de licență și master la Universitatea Națională de Muzică din București, beneficiind de o bursă Erasmus la Academia de Muzică din Malmo, Suedia. Activitatea sa numără concursuri și recitaluri în săli de concert din Italia, Suedia, Republica Moldova, Bulgaria, România, printre cele mai importante fiind: sala Palladium, Malmo, Suedia, Muzeul de Artă din Brescia, Italia, Centrul Multicultural, Brașov, Muzeul “George Enescu”, Palatul Suțu, București.
Andra Daniela Pătraş este lector universitar la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi predă disciplinele: Folclor muzical, Cânt popular şi Secretariat muzical. Activitatea didactică este împletită cu cea artistică, fiind membră a Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească Icoane. Activitatea de cercetare este orientată atât înspre domeniul folclorului muzical cât şi al muzicii culte, materializată în publicaţii de specialitate. Andra Pătraș a participat la activităţi de cercetare în domeniul folclorului muzical, atât ca membru în echipa de culegere în teren, cât şi în echipa de elaborare a unor colecţii de specialitate editate de către Ileana Szenik și Ioan Bocșa.