Negativul pe sticlă a fost realizat de către profesorul Romulus Vuia în anul 1923, în localitatea Cârnești, comuna Totești, județul Hunedoara, Țara Hațegului.
În prim planul imaginii sunt doi băieți, de vârste diferite, care umblau pe picioroange/catalige, pe timp de iarnă, pe ulița unui sat. În dreapta imaginii se distinge gardul unei gospodării, iar în stânga un șir de copaci. Picioroangele sau cataligele sunt două prăjini, din lemn, prevăzute cu un suport care servește pentru a înălța piciorul, la umblat. Picioroangele erau folosite pentru a umbla la înălțime, deasupra solului, mai ales în locurile noroioase. Copii sunt îmbrăcați în haine de iarnă. Băiatul din stânga imaginii poartă: căciulă rotundă, de culoare neagră, cu fundul mare, din blană de oaie; cămașă din pânză țesută în casă, cu mâneci largi, terminate cu pumnași; curea pe piele; pieptar înfundat, din piele de oaie, simplu, fără decor; pantaloni, cu o croială simplă, fără ornamentație, prinși sub genunchi cu curelușe; șubă (haină) lungă, cu mâneci, din pănură albă cu bârnași aplicat de jur împrejur (șnur împletit), simplă, purtată pe umeri, prinsă la gât; colțuni (obiele) din pănură albă cu dungi negre orizontale, peste care sunt opinci cu gurgui înalt, legate cu curele. Băiatul din dreapta imaginii poartă: căciulă neagră obișnuită, țuguiată; cămașă albă; pantaloni albi, cu o croială simplă; șubă neagră, cu mâneci, lungă până la genunchi, cu o croială simplă, închisă în față cu trei nasturi; colțuni (obiele) confecționați dintr-o țesătură policromă, în carouri mici; opinci cu gurgui legate cu curele.
Negativul, înregistrat cu titlul „Cu picioroangele”, cu nr. de inventar 354, este realizat pe suport de sticlă, în tehnica gelatinei uscate, având dimensiunile de 9 cm x 12 cm.